Лидерът на ДСБ Радан Кънев разчита на подкрепа от БСП за промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа и игнорира ДПС по темата. Това стана ясно от думите му в кулоарите на парламента днес.

"Нищо в съдебната реформа не може да зависи от ДПС, те са политически представител на съдебната мафия. Нищо не зависи от тях".

Така Кънев коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, че никога не би сложил подпис редом с реформаторите и патриотите.

"Доколкото конституционният проект се внася с тезата, че от успеха на реформата зависи стабилността на кабинета и пълния му мандат и някой казва на ДПС: "Подкрепете конституцията, за да укрепите властта на фашистите в управлението”, мисля, че е сбъркал адреса", каза по-рано Местан.

Според Кънев обаче промените в Конституцията зависят от БСП и въпросът е дали те ще бъдат отговорни към избирателите си или не, а отговорът ще определи и политическото бъдеще на партията.

"Да си опозиция е едно, да си защитник на мафията в съдебната система не е опозиция, това е съвсем друго”, заяви Кънев.

Според лидера на ДСБ всички мерки, заложени в проекта за промяна на Конституцията, могат да бъдат прокарани и като изменения в закони. Според него обаче промяната на основния закон е по-стабилно решение, защото то не може да бъде преобърнато от всеки следващ парламент. "Така че съдебната реформа ще продължи със или без конституционна промяна”, смята Кънев.

По-рано днес шефката на парламента Цецка Цачева призна, че управляващите са готови на отстъпки пред опозицията. Промените в Конституцията няма как да минат ако БСП или ДПС не ги подкрепят. За тях са необходими поне 180 гласа или 160 при по-бавна процедура.