Здравният министър Петър Москов спечели още една организация на своя страна, след като Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) декларира подкрепа за здравната реформа. Заедно с одобрението на синдикалистите от КНСБ и твърдото "да" на правителството, може да се каже, че промените в сектора бавно, но сигурно се движат към реализация.

На официална среща в Министерството на здравеопазването организацията, представляваща интересите на най-големите работодатели в България, се е съгласила да участва в бъдещите разисквания на реформата "Москов" и да съдейства за осъществяването й, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Успехът на всяка промяна зависи от подкрепата на участниците в нея. В тази връзка Министерството на здравеопазването и КРИБ се припознаха като естествени партньори в управлението на промените в здравеопазването, където волята за реформи на министър Москов ще бъде подкрепена от експертизата и професионалния капацитет на Конфедерацията и в частност на нейния Здравен комитет", са посочили от КРИБ.

Според председателя на организацията Кирил Домусчиев промените в сектора на здравеопазването са критично належащи, а диалогът с ресорното ведомство е необходим, защото работодателите и индустриалците са пряко засегнати от процесите в сектора и най-вече от икономическото влияние на реформите. От друга страна конфедерацията има експертен капацитет в лицето на хората от Българската болнична асоциация, членуваща в КРИБ, които могат да са полезни при изготвянето на бъдещи промени.

От здравното министерство информират също, че заедно с конфедерацията планират да организират дискусия за реформите, която вероятно ще се осъществи в средата на юни. От своя страна здравният комитет на КРИБ ще обединява позициите в единна платформа и ще унифицира комуникацията между ведомството и представителните групи и организации в здравеопазването.