Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Този път не мога за изключа гръцки фалит", заявява германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю за американския в. "Уолстрийт джърнъл" и френския "Еко".

Шойбле прави изявлението си, след като журналистите искат от него да повтори уверението, дадено от него в края на 2012 г., че Атина няма да фалира.

"Трябва да помисля твърде много, преди да повторя това мое изказване в настоящия момент", отговаря министърът.

Той допълва, че в резултат на демократичното решение на гръцкия народ на изборите през януари на власт дошло правителство, което изглеждало решено да върне обратно изминалите пет години на бюджетна консолидация и реформи. Според "Уолстрийт джърнъл" Шойбле не показал готовност за компромис в рамките на водените преговори с Атина за деблокиране на последния транш от спасителната помощ. Без споразумение текущата програма ще приключи до 6 седмици, като фалитът ще бъде единственият избор за Гърция.

Шойбле казал, че трета спасителна програма за Гърция може да има само ако текущата програма бъде финализирана. Той подчертал, че не се обсъжда вариант последният транш за Атина да бъде разбит на по-малко вноски. 

Същевременно се очаква днес гръцкият премиер Алексис Ципрас да представи на срещата на Източното партньорство в Рига предложение за преструктуриране на гръцкия дълг. Той ще има там отделни срещи с германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и други високопоставени европейски представители. Предложението му предвижда преструктурирането да бъде направено без "подстрижки" и "драматични промени".

Споразумението между Гърция и нейните кредитори ще бъде сключено през първата седмица на юни, заяви министърът на финансите Янис Варуфакис.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.