"Моята работа е да вярвам, че желанието да се свърши работата ще надделее".

Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира разнобоя между политическите партии - включително и от управляващата коалиция, за конституционни промени. По повод предложенията на АБВ, свързани с бъдещото устройство на Висшия съдебен съвет, той каза:

"Базовото твърдение е, че тези промени не могат да се случат без Велико народно събрание. Голяма част от конституционалистите не подкрепят тази теза. В крайна сметка обаче въпросът е, че всички сме подкрепили стратегията и искаме ефективно разделяне на ВСС.  Какъв е смисълът всяко решение да минава през колегията и да се потвърждава от пленума?

Не само не постигаме целта да се взимат отделно решенията, ами на всичко отгоре усложняваме процеса двойно. Абсурд е това. Въпросът за мен е искаме ли да свършим работа, или по-скоро фетишизираме едно решение и раздуваме неговата интерпретация".

Иванов допълни, че от медиите вчера се е запознал със скандала във ВСС, при който главният прокурор Сотир Цацаров се ядоса на Галина Карагьозова от съвета. Това стана, след като тя изнесе информация, че срещу кандидат за председател на Апелативен  съд - Велико Търново Янко Янев има анонимен сигнал за конфликт на интереси.

"На нас ни трябва ВСС, който има абсолютна решимост да изчисти всички въпроси за нравствените качества и почтеността на кандидатите. Без това не бихме могли да говорим за адекватен отговор на очакванията на международната общност и нашите партньори европейски за връщането на доверието в съдебната власт.  ВСС би трябвало да има механизми служебно сам да се осведоми за подобни произнасяния на други държавни органи, свързани с отделни магистрати и тяхната дейност, а не да се разчита на сигнали, били те и анонимни", коментира Иванов.