Преустроен централен площад , квартал на творческите индустрии, благоустроено корито на река Марица, нова художествена галерия, многофункционална спортна зала, мобилна зала за изкуство. Това са част от нещата, които пловдивчани трябва да получат през 2019 година, когато техният град заедно с италинския Матера ще бъда европейски столици на изкуството. Днес министрите на културата на ЕС дадоха благословията си за избора.

"Пловдив представлява България. България се представя от Пловдив", каза кметът на втория по големина български град Иван Тотев видимо развълнуван след решението.

"2019 година не е само краен срок, не е нещо, което ще приключи тогава. Това е само един етап... Това е един тласък на града и културата ни напред, който да продължи и далеч след 2019 година", каза Валери Кьорлински, председател на общинска фондация "Пловдив 2019 година".

Пловдив ще е първият български град, който става европейска столица на културата за разлика от Матера, който е четвъртият италиански град в тази роля след Флоренция през 1986 година, Болоня през 2000 година и Геноа през 2004 година. Италия е една от шестте държави-основателки на Европейската общност, превърнала се по-късно в Европейски съюз.

Мотото на Пловдив като столица на културата е "Заедно" и проявите през 2019 година ще подчертаят мултикултурността на древния град, включително с голямата му ромска общност. В тях е включен и известният квартал "Столипиново".

Повечето от 50 европейски градове са били столици на културата през последните 30 години, съобщи Европейската комисия. След България и Италия идва ред на Хърватия и Ирландия да посочат градове кандидати за мисията през 2020 година.

С инвестиции от над 34 милиона лева през идните четири години пловдивчани ще имат нов град, обещава Тотев.

Десет милиона лева от тях ще струва преустройството на централния площад. За проекта са се състезавали 125 кандидати от 41 страни. Новата художествена галерия ще бъде на площ между 2 500 и 3 000 квадратни метра при 800 квадратни метра в сегашната, която също ще остане. Един от големите проекти е многофункционална спортна зала с 8000 места. Голяма част от проектите вече са в процес на изпълнение.

Във финансирането на програмата 3 милиона лева ще дойдат от бюджета на ЕС, 20 милиона лева - от държавния бюджет и частно съфинансиране, общината ще финансира инфраструктурните обекти. Тотев смята, че с нейните разходи общите капиталовложения ще надхвърлят 34 милиона лева. Така например, за да се оформи "Капана" като квартал на творческите индустрии тя вече е похарчила 5 милиона лева и смята да вложи там още 4 милиона лева, каза Тотев.

Пловдив очаква бъде посетен от 3 милиона туристи през 2019 година. Според Тотев делът от 2%, който има културният туризъм у нас е далече под възможностите.