Лидерът на ДПС Лютви Местан да не дава указания на избирателите си кога да подкрепят на кметските избори в София, каза днес вицепремиерът Меглена Кунева. Тя го посъветва вместо това да подкрепи законодателните инициативи на Реформаторския блок за реформа в правосъдието.

"Според мене хората не се нуждаят от инструкциия. Те ще решат кого да подкрепят. Иначе по-добре господин Местан да подкрепи Конституцията, закона за съдебната власт и закона за борба с корупцията", каза Кунева пред журналисти в Брюксел. Тя участва в Съвет на министрите по европейските въпроси.

Кунева неотдавна предложи бившия външен министър Соломон Паси, председател на Атлантическия клуб, за кандидат-кмет на София от Реформаторския блок. Идеята ѝ среща съпротива от Демократи за силна България.

"Мисля, че Реформаторският блок ще се яви с много ясна визия и за профила, и за кандидатите си и ще събира все повече хора", каза Кунева. "Аз съм оптимистка, че ще успеем да постигнем единна национална регистрация. Поне такова е желанието изразено още преди повече от два месеца от България на гражданите".

"Мога да кажа, че се чувствам сигурна, че Реформаторският блок много цени евроатлантическите достижения на страната и в този смисъл нямам никакви притеснения, че ние ще извадим човек с точно такъв профил", добави тя. "Ако ме питате за Соломон  Паси, той не е казал дали ще приеме или не, но при всички случаи това е профилът на Реформаторския блок".

По общо признание Паси като председател на Атлантическия клуб, депутат и първи дипломат на България е сред хората изиграли водеща роля за подготовката и приемането на страната в НАТО и в Европейския съюз.