Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Столичната община реши да прибегне до компромис. Докато продължават споровете и делата около рушащия се и събиращ много критики паметник пред НДК, от общината решиха да го прикрият зад "жив" плет. Обществената поръчка за флоралното разкрасяване монумента "1300 години България", по-известен с друго неласкаво име, ще струва близо четвърт милион - 240 хил. лв. Дължината на растителната ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра

Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината, съобщи БГНЕС.

От документацията се разбира още, че кметството очаква рушащият се паметник да бъде прикрит с декоративната ограда най-късно до края на лятото. Средствата са от бюджета на Дирекция "Зелена система" на общината.

Изглежда, че паметникът засега остава, със сигурност съдбата му ще се решава след местните избори през есента. В края на април Административен съд-София град отхвърли жалбите срещу демонтирането му. По този начин магистратите позволиха на мястото на рушащия се монумент да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове. В края на 2014 г. Столичната общински съвет взе решение за преместване на паметника "1300 години България", който е построен във втората половина на 70-те години на миналия век.

В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов обаче се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

От Столична община досега не бяха обявявали намеренията си да "скрият" паметника "1300 години България", въпреки строителните дейности, които в момента се извършват в пространството пред НДК. Миналата седмица от Дирекция "Зелена система" на СО съобщиха, че ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК се очаква да приключи до края на юни месец. Цялостното обновление на парка около НДК, което струва 13,5 млн. лв. трябва да приключи до средата на октомври месец. Очаква се в следващите месеци да стане ясно колко ще струва и цялостното реновиране на самия Национален дворец на културата, в който през 2018 г. ще се провеждат повечето от конференциите и срещите в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв, припомня БГНЕС.

Ключови думи

Коментари

Нали сме богати.

Скъпичко покривало.После ще се дават пари за премахванено на живия плет. Всеки ден минавам през този парк и пред очите ми унищожиха красиви храсти от жив плен-засадени преди 10-сетки години.Затвориха ги с огради и не се вижда какво правят. През 82-86 за парка държавата даде десетки социалистически милиони, а през годините, кой знае колко!

franko1880

За фъндъка не е много, даже още може. Кога ли ще я видим и нея в затвора?!

мони

Скоро се върнах от Лондон-знаете какви огромни и красиви паркове имат, където хората си лежат на ливадите, а около тях има цветя и декоративни животни! В тези паркове има и добре функционират елементи направени/построени преди повече от 100 години и не са мръднали /дори тоалетни!И всичките се заключват вечер и се отварят сутрин в 7 часа. В парковете има постоянно полицейски коли , а в два парка видях полицай на красиви бели и чисти огромни коне, да ги обикалят достолепно...

крона

До кога ще търпим това вредно управление на София! И тази иска още един мандат! Нахалство! За какво ни е този кмет като не се съобразява с желанието на софиянци ии само получава награди от руското посолство? Време е да си изберем кмет-софиянец- модерен и далече от комунистическите обвързаности.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.