Столичната община реши да прибегне до компромис. Докато продължават споровете и делата около рушащия се и събиращ много критики паметник пред НДК, от общината решиха да го прикрият зад "жив" плет. Обществената поръчка за флоралното разкрасяване монумента "1300 години България", по-известен с друго неласкаво име, ще струва близо четвърт милион - 240 хил. лв. Дължината на растителната ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра

Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината, съобщи БГНЕС.

От документацията се разбира още, че кметството очаква рушащият се паметник да бъде прикрит с декоративната ограда най-късно до края на лятото. Средствата са от бюджета на Дирекция "Зелена система" на общината.

Изглежда, че паметникът засега остава, със сигурност съдбата му ще се решава след местните избори през есента. В края на април Административен съд-София град отхвърли жалбите срещу демонтирането му. По този начин магистратите позволиха на мястото на рушащия се монумент да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове. В края на 2014 г. Столичната общински съвет взе решение за преместване на паметника "1300 години България", който е построен във втората половина на 70-те години на миналия век.

В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов обаче се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

От Столична община досега не бяха обявявали намеренията си да "скрият" паметника "1300 години България", въпреки строителните дейности, които в момента се извършват в пространството пред НДК. Миналата седмица от Дирекция "Зелена система" на СО съобщиха, че ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК се очаква да приключи до края на юни месец. Цялостното обновление на парка около НДК, което струва 13,5 млн. лв. трябва да приключи до средата на октомври месец. Очаква се в следващите месеци да стане ясно колко ще струва и цялостното реновиране на самия Национален дворец на културата, в който през 2018 г. ще се провеждат повечето от конференциите и срещите в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв, припомня БГНЕС.