Гръцките банки съвсем скоро ще останат без гаранциите, от които се нуждаят, за да останат ликвидни, предаде Блумбърг.

Това може да принуди премиера Алексис Ципрас да сключи споразумение с кредиторите на Атина.

Заради отлива на депозитите търговските банки ползват гаранции, съхранявани от Централната банка, за да теглят спешна ликвидна помощ всяка седмица. Тази помощ е известна още като ELA. В най-лошия случай достъпът до тези средства ще свърши след три седмици, което ще тласне банките към несъстоятелност, смятат икономисти.

"Моментът, в който ще свършат гаранциите, най-вероятно е близо", твърдят анализаторите Малкълм Бар и Дейвид Маки от "Джей Пи Морган Чейз".

"Напрежението върху финансирането на правителството, напрежението върху банките и политическият натиск ще се увеличат рязко в края на май и началото на юни", допълват те.

Европейските кредитори губят търпение спрямо Ципрас, който на 14 май заяви, че няма да се съгласи на компромис по всяко едно от ключовите си искания. Европейската централна банка (ЕЦБ) може да упражни още натиск върху Атина, ако увеличи сконтото върху гаранциите, които гръцките банки предоставят срещу средства по програмата за спешната ликвидна помощ. Това ще доведе до по-нататъшен отлив на депозитите и ще притисне Ципрас да направи избор между сключването на споразумение или въвеждане на капиталов контрол.

Досега гръцките банки са взели приблизително 80 милиарда евро по ELA програмата. Те разполагат с гаранции, за да увеличат тази сума до около 95 милиарда евро според правилата на ЕЦБ. Като се има предвид, че банката увеличава ELA с около 2 милиарда евро на седмица, това означава, че гаранциите ще осигурят средства до края на юни.

Същевременно стана ясно, че гръцкият премиер Алексис Ципрас не е знаел какви парични резерви има страната му само дни, преди да изплати на Международния валутен фонд (МВФ) транш от 750 милиона евро, пише в. "Дейли телеграф".

Ципрас не знаел с какви парични резерви разполага Гърция.

Ципрас казал на кредиторите, че Атина може и да няма възможността да изпълни своите задължения към  Фонда. Гърция за малко избегна наказателните санкции на МВФ, след като изпразни своя резервен фонд, за да му изплати транша. Премиерът писал на шефката на МВФ Кристин Лагард, на президента на ЕЦБ Марио Драги и на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че неговото правителство ще обяви фалит, без да използва резервните фондове, няколко дни преди крайния срок за плащането.

Ципрас също така помолил ЕЦБ да позволи неговото безпарично правителство да емитира краткосрочен държавен дълг и е поискал връщането на 1,9 милиарда евро печалба на банката от гръцки облигации.