ДСБ е партията от Реформаторския блок с най-голяма тежест в София и затова точно тя трябва да издигне кандидат-кмет на столицата, който трябва да бъде подкрепен от другите партии в коалицията. Това обяви депутатът ген. Атанас Атанасов пред бТВ. Коментарът му бе по повод вчерашното предложение от страна на вицепремиера и лидер на Движение "България на гражданите“ Меглена Кунева за кандидат-кмет да бъде издигнат бившият външен министър Соломон Паси.

"Всеки има право да предлага, важното е накрая да вземем общото правилно решение", заяви ген. Атанасов, като се обяви категорично против авторитарния подход вътре в коалицията.

Според него основната сила на ДСБ и РБ е точно в София и е важно гласът на реформаторите да се чува след местния вот. Това обаче нямало как да се случи с номинация като тази на  предложения от Кунева Соломон Паси.

"Подобна кандидатура е на принципа "търсим работа за един човек", посочи Атанасов.


Според него ДСБ имат няколко варианта за кандидат-кмет, като един от тях е депутатът и дългогодишен общински съветник Вили Лилков, но още било рано да бъде назовано само едно име. 

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред коментира и нападките от страна на лидера на ДПС Лютви Местан, който заяви преди ден, че е по-правилно Реформаторите да бъдат наричани деформатори на демократичните ценности, защото са се "прегърнали с ултранационалистите и фашистите в България".

"По безплодно дърво камъни никой не хвърля”, отговори Атанасов и  подчерта, че целта на РБ е изхвърлянето на партията на Лютви Местан от властта. 

Не бих казал, че кметът на Хасково е „ахилесова пета” на Реформаторския блок. Това е опит за отклоняване на вниманието от цялата картина, коментира Атанасов заснетото от дрон имение за милиони на градоначалника Георги Иванов.

„Ако бъде издигната неговата кандидатура, той ще получи нашата подкрепа, защото ще спечели изборите”, подчерта бившият шеф на НСС.

Кметският син Станислав Иванов е депутат от групата на РБ. За него Атанасов коментира, че не може да каже нищо лошо за работата му в парламента.