„На местните избори целта пред ГЕРБ е да спечели изборите в областния град Шумен. Затова един достоен човек, какъвто е Любомир Христов, може спокойно да бъде кандидат за кмет”, това каза в Шумен председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от Topnovini.bg.

Христов е бивш директор на полицията, водач на листа и депутат от ГЕРБ. За втори мандат ГЕРБ ще подкрепи и кметицата на Смядово Иванка Петрова.

Според Цветанов сегашният шуменски кмет Красимир Костов е неуспешен.

„Шумен няма вид на развит европейски град. Красимир Костов получи подкрепата на ГЕРБ в първия управленски мандат на партията, но не успя да я реализира”, каза Цветанов.

Той описа и целите на ГЕРБ да увеличи присъствието си в местната власт в цялата страна.

„Сега имаме 94 кметове, от които 14 са на областни градове и 1601 общински съветници. Целта е кметовете да станат над 100, като 16-18 от тях да бъдат градоначалници на областни центрове, а общинските съветници да надвишат 1700 души”, уточни Цветанов.

Според него колкото повече са общинските съветници от една партия, толкова по-добре може да се управлява и политиката на съответния кмет да е по-успешна.