84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са "изметени" преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат.

Така обобщи Вера Ахундова - бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение "Ние гражданите", списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза пред Нова тв, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример - когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като "съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър". Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

По повод на партийните сметки тя поясни, че има и на физически лица, и фирмени, но на всички пише с кого са свързани.

От 44-те сметки на ДПС 11 са на депутати от 41-вото и 42-рото Народно събрание. В момента паричното наличие по тези смети е общо около 6 млн. лв., а някои от 7-цифрени и 6-цифрени са станали 700 лв., 10 лв. или нула. "Малко са тези, които са се объркали - има останали 4-5 сметки с по 1 млн. лв.", поясни тя.

Ахундова потвърди, че едната е на Ахмед Доган, който е оставил осемстотин осемдесет и няколко хиляди лв. Тя каза, че в такава ситуация е и дъщерята на вицепрезидентката Маргарита Попова, която има в банката два депозита - за 800 000 и 200 000 лв.

Сред "депесарските сметки" фигурират 10 на кметове и общински съветници, и на двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС. (Такива са Васил Петров и Магдалена Лазарова. Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, и за него вече стана ясно, че си е спасил парите на 17 юни 2014 г. Магдалена Лазарова още докато вървеше предаването по Нова тв, звъннала в студиото, за да обяви, че нито тя, нито членове на семейството й са имали депозити в банката, б.р.)

Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева - те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. - изтеглени са преди закриването на банката.

"Ваденето на суми е започнало още от март 2014 г. Те са били информирани - съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари. Сценарият е от края на 2013 г.", твърди Ахундова.

С това тя обясни факта, че от ДПС тръгна идеята, която в момента подкрепя и Бойко Борисов - да се осветлят всички клиенти на банката.

"Максимално са изчистили собствените си сметки с цесии и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви", каза Ахундова.

Тя очаква да бъде осветлено състоянието до 31 декември 2013 г., за да се види какво е направено в месеците до поставянето на банката под специален надзор.

Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски.

"Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртяни до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии 500 млн. са на ДПС", обясни Ахундова. 

От 84 сметки, свързани с ГЕРБ, 18 са на депутати, 19 са на кметове, областни и общински шефове, 8 на зам.-министри, сред които има и сегашни, и 6 са на министри. Шест са на членове на ВСС, ВКС и прокуратурата.

От 18 сметки на БСП, 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е "брат на премиера". 

Тези 300 депозита не съдържат всички сметки - много хора, които са ги закрили преди специалния надзор, вече не фигурират в системата, поясни Ахундова. Тя поправи премиера Бойко Борисов, който миналата седмица каза, че става въпрос за 1000 хитри депозанти според нея става дума общо за 250-260 човека.

Тя обясни и решението данните да бъдат пратени в Европейската комисия така: "Върховният административен съд специално в случая и прокуратурата са частни в България".

"Ние се превръщаме все повече в султанат. Върви османизация на икономиката и на държавата ни", заяви Ахундова.