Главният прокурор Сотир Цацаров нарече "поход за овладяване на прокуратурата" идеите, които се лансират в общественото пространство, при 3/4 от гласовете в Народното събрание да може да бъде отзоваван. Той обърна внимание, че не може нищо да коментира преди да е видял проектозаконите за изменение на Конституцията и на Закона за съдебната власт. Но пък увери, че после нямало да мълчи...

Обвинител № 1 напомни, че напоследък е имал поредица от срещи в Брюксел и - "не че прокуратурата е безгрешна", но никъде не е чул критиките, които тук се лансират от няколко политици. Той обърна внимание, че евентуални такива предложения касаят не само него, но и председателите на ВКС и ВАС. И попита риторично авторите им дали са запознати с решенията на Конституционния съд (който вече е отхвърлял подобни идеи, б.р.) и дали на Брюксел ще се хареса "походът за овладяване на прокуратурата".

Цацаров напомни, че той лично е изразил подкрепата си за форми на парламентарен контрол над прокуратрата и главния прокурор още миналата есен, но "кое, кога, по какъв начин" предстои да се разбере, като види проектозаконите.