Реформаторите и Радан Кънев са в трудна, почти невъзможна ситуация, която беше предизвестена, и в която те сами се оказаха, по собствена воля и разум. Още преди парламентарните избори се разгоря дебатът за листата в Хасково и взаимодействието с фигура – местния кмет – който има спорна репутация. Решението в крайна сметка беше да се поеме риск, за да се подобри изборният резултат за блока – поне това стана ясно на симпатизантите на новата партия.

Днес капанът вече е хлопнал – с наближаването на местните избори започнаха и „разследванията“ на имотното състояние на кмета, множеството му прекратени преписки и т. н. – все неща, които не бяха неизвестни, въпреки липсата на дронове. Не е въпросът дали тези разследвания са поръчани и от кого; не е и въпросът в това, че те наистина са част от атака срещу РБ. В крайна сметка това е работата на медиите и другите партии – да атакуват опонентите си и политическото представителство за неговите слабости. Всъщност, истинският въпрос е дали тези атаки са основателни и дотук РБ определено губи дебата по него.

Радан Кънев артикулира по същество едно извинение: така се прави в политиката, когато искаме да излезем отвъд зоната си на комфорт – столицата. Този аргумент просто трябва да бъде забравен след обстоен негов анализ и отхвърляне. Не е нужно тук да се решава домашното на РБ, за да бъде той улеснен – просто е редно да се каже, че аргументът е фактически грешен и дълбоко циничен от нормативна гледна точка. Този аргумент е самоходно отрицание на претенциите на РБ – да бъде по-експертен и по-морален от средното политическото представителство в страната.

Поради липса на други аргументи в защита на сътрудничеството с местната власт в Хасково, истинският проблем на РБ се оказва как най-удачно да се дистанцира от нея, как да минимизира щетите, които вече са ясни. Без информация за конкретните отношения, за поемани ангажименти и договорености, много точен отговор на този технологичен въпрос не може да бъде даден. Но продължаваща политическа подкрепа за местната власт в Хасково би могла да се окаже пагубна за РБ и то не само в контекста на местните избори.

Коментарът на Даниел Смилов е от фейсбук. Подзаглавието е на Клуб Z. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете  ТУК.