За последната броят на българите и румънците, които работят във Великобритания, е нараснал с 38 000 - 26%, което е рекорд за всички други народности, пише в. "Дейли мейл", като цитира данни на Националната статистическа служба на Великобритания, актуални към края на март.

186 000 румънци и Българи се трудят на Острова, след като от януари 2014 г. имат пълна свобда на движение и достъп до работните места, показва статистиката. В отчета липсват данни колко от тях са румънци и колко - българи, защото двете народности са поставени в една група.

Рекорден брой жители на ЕС работят във Великобритания - около 2 млн., което означава, че всеки 15-и от заетите идва от друга държава. Според "Дейли мейл" това дава основание на премиера Дейвид Камерън да поиска въвеждането на квота за чуждестранните работници, или да отпадне възможността им в първите 4 години от установяване в страната да получават социални помощи.

942 000 от тези 2 млн. идват от Полша и седем други страни от Източния блок - Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Словения, което е ръст с 135 000 (17%) за последната година.

Увеличението на заетостта е и свидетелство как емигрантите от ЕС се възползват от бързо възстановаващата се от кризата британска икономика, която от 2010 г. насам разкри 2 млн. нови работни места, след като еврозоната все още е в хаос.

Но това засилва страховете, че притокът от чужденци ще окаже сериозен натиск върху училищата, здравеопазването и социалните разходи, като в същото време сваля и заплатите в някои сектори, пише в. "Дейли мейл".
Така премиерът Дейвид Камерън може да