В Москва бременните жени са принудени да чакат по месец и половина за изследване с ултразвук, докато миналата година са чакали само по три дни. Амбулаторно преглежданите пациенти вече трябва да си плащат кръвните проби и рентгеновите снимки, които само преди година бяха безплатни.

А на страдащия от левкемия 27-годишен пожарникар Мариф Алекберов направо му казали да намери 23 000 долара, с които частично да си плати трансплантацията на костен мозък.

Цитираните случаи стават все по-често явление в Русия, пише агенция Блумбърг. Москва все повече ограничава безплатните здравни услуги, за да закърпи дупките в бюджета, появили се слез падането на цените на петрола. Лекарите все повече се тревожат и някои от тях дори обявиха гладни стачки.

От едва от правителствените агенции заявиха, че орязването на разходите е причина за увеличаването на смъртността в руските болници. Става дума за хиляди случаи през изминалата година.

"Вече стана непоносимо", заявява семейната лекарка Албина Стрелчеко - една от протестиралите, отказала да работи извънредно. "Искаме да осигурим качествено лечение, но това е невъзможно", допълва тя.

Технически безплатно лечение

Споменът за анексирането на Крим започва да избледнява и в центъра на вниманието се оказват здравеопазването, образованието и пенсиите. Това заплашва да доведе до ръст на недоволството от правителството, смята Блумбърг.

Според допитване на "Левада център" само 19 на сто от анкетираните са доволни от здравната система в страната.

"Населението далече не е доволно. Украйна вече не е толкова важна за обществото, а тези въпроси придобиват все по-голямо значение", изтъква Алексей Гражданкин, зам.-шеф на "Левада център".

След съветското универсално здравеопазване в днешна Русия има болници и клиники, където по-голямата част от лечението е технически безплатно, и много по-скъпи частни заведения с по-добри услуги. От 2000 до 2013 г. разходите за здравеопазване нараснаха от 96 на 957 долара на човек, показват данни на Световната здравна организация (СЗО).

Властите затварят болници

"Тази година държавните разходи за здравеопазване намаляха с 9 на сто в сравнение с 2013 г., тъй като трябваше да се съобразят с инфлацията. Това обаче прави неизпълнимо обещанието на президента да вдигне лекарските заплати и да подобри здравеопазването на нацията", казва експертът Гузел Улумбекова.

През 2014 г. правителството започна нещо, което обяви за "оптимизация" на здравната система. Според Министерството на здравеопазването планът е елиминиране на "отпадъците" чрез съсредоточаване на ресурсите в големите болници и затварянето на голям брой малки лечебни заведения.

"Общото ниво на медицинските услуги не е понижено, а подобрено чрез по-ефективно разпределение на ресурсите", гласеше официално изявление на ведомството.

Някои лекари обаче твърдят, че това означава преди всичко съкращения и извънредна работа за тези, които оставят. Д-р Албина Стрелченко отбелязва, че миналата година работното й време скочило от 8 на 12 часа дневно плюс поне три дежурства през уикенда месечно. При това заплатата й от 60 000 рубли (1200 долара) не е мръднала и със стотинка.

Вик за помощ

Десетина фелдшери вдигнаха гладна стачка в уралския град Уфа в знак на протест срещу съкращенията.

"Това е вик за помощ. Властите просто не искат да чуят гласа ни", сподели 42-годишната Ирина Тишина, която не яде цели 5 седмици. Най-накрая властите се съгласиха да се срещнат с гладуващите и да ги изслушат.

Протестиращи медици символично погребаха руското дравеопазване.

Само в Москва миналата година са били уволнени 10 000 медицински работници, а 28 болници и клиники са били затворени. Това съобщи наскоро изданието РБК, като цитира документи, до които се добрали негови репортери.

През 2017 г. правителството смята да уволни още 14 000 души, допълва РБК. От столичната здравна служба отказали коментар.

Преди месец Сметната палата съобщи, че за значителна част от населението, най-вече по селата, достъпът до държавното здравеопазване значително е намалял. Според финансовата институция съкращаването на бюджета е допринесло за скока с 3,7 на сто на смъртността в болниците през 2014 г.

Без пари - само за най-бедните и за висшите чиновници

Същевременно, пак според Министерството на здравеопазването, през 2014 г. руснаците платили на частни клиники или за по-качествено лечение в държавни болници 8,7 илиарда долара. Това прави цели 25 на сто повече в сравнение с 2013 г.

"Властите искат държавното изцяло безплатно здравеопазване да бъде ограничено само за най-бедните, както и за най-висшите чиновници, а всички останали да плащат по нещо", твърди Андрей Коновал, председател на медицинския профсъюз "Действие". 

Изследванията се пренасочват само в амбулаторни клиники, където техниката не е толкова добра, споделя пред Блумбърг лекар, пожелал анонимност. Съвсем естествено, всичко вече е платено.

Две възможности

Московската гинеколожка Екатерина Чацкая протестира срещу орязванията на бюджета чрез стриктно придържане към правилата. Тя работи само в съответствие с договора си и отказва да поеме извънредни часове. Управата на болницата, където работи Чацкая, й наредила да отделя на пациент по 15 минути, докато миналата година прегледите са траяли по половин час.

"Един лекар може да избира между две възможности. Или работиш като машина, когато пациентът дойде, и само попълваш квадратчетата в листа, без да му помогнеш, или висиш на работа от сутрин до вечер, като жертваш личния живот и здравето си", изтъква гинеколожката.

Чакането за ултразвуково изследване на бременни вече трае месец или шест седмици вместо няколко дни, както бе миналата година. Според Чацкая това принуждава много от тях да плащат за този вид преглед, защото забавянето е опасно.

Няма пари за лечение на рак

Особено проблематично стана лечението на рака, алармират от благотворителния фонд "Подари жизн" ("Подари живот"), набиращ средства за деца с тежки заболявания. Според данни на организацията здравните власти съобщили, че тази година няма да плаща редица процедури като лъчетерапията за пациенти с трансплантация. Катастрофална е ситуацията за хората, които се нуждаят от присаждане на костен мозък, заявява Елена Грачова - шеф на фонда "Адвита".

Пожарникарят Мариф Алекберов е
намерил едва половината от парите
за трансплантация на костен мозък.

Татяна Чемагина, чието дете е болно от левкемия, събрала по интернет 303 000 долара за трансплантация на костен мозък и лечение в Германия.

"Имаме късмет, че можем да си позволим да плащаме за лекарства и лечение", споделя тя.

И дори пациентите в Русия да успеят да си насрочат такава трансплантация, която отгоре на всичко е безплатна, от тях искат да дарят немалка сума. Обикновено тя е над 20 000 долара.

Пожарникарят Алекберов, за когото стана дума в началото, събрал едва половината от исканите от него 23 000 долара. Той има тригодишна дъщеря. Лекарите обаче отказали да му дават скъпи вносни лекарства срещу рак преди година, когато били открити първите признаци на болестта.

Майка му Татяна Филиева написала писмо до президента Владимир Путин.

"Това е последната ми надежда. Бъбреците му могат да спрат да функционират всеки момент", казва жената.