Завидна сплотеност демонстрираха на първото си заседание новоизбраните членове на ЦИК. На фона на вихрещите се от седмици скандали между парламентарните групи коя колко представители да вкара в изборния орган, излъчените до момента членове приеха 99% от първите си решения с мнозинство.

На заседанието, приключило преди малко, което бе излъчено и онлайн съгласно новите разпоредби, присъстваха 16 от общо 18-те за момента членове на ЦИК. Отсъстваха представителят на Синята коалиция - адвокат Ивайло Ивков и Мария Бойкинова от ГЕРБ. И двамата по уважителни причини. Самото заседание продължи час и половина.

Без спорове или дълги дискусии, комисията си избра говорители, утвърди си печата, направи някои предложения кои ще са членовете, които ще осъществяват процесуалното й представителство пред Върховния административен съд и др.

Бе решено ЦИК да има трима говорители - Александър Андреев (БСП), Камелия Нейкова (БСП по предложение на гражданския сектор) и социологът Цветозар Томов (също предложение на НПО-тата, номиниран от ГЕРБ). Андреев и Нейкова приеха с охота. Само Томов изрази леко притеснение. Нямал проблем в комуникацията с медиите, просто не познавал още добре работата на комисията. Успокои го председателят Ивилина Алексиева (БСП и НПО) - всички членове на ЦИК щели да "брифират" предварително говорителите по съответните теми.

Взаимопомощ членовете ще си предоставят и в работните групи - в постоянните и във временните такива, стана ясно още на първото заседание. Новата ЦИК реши да запази практиката на старата и да не ограничава участието в тези работни групи само до официалните им членове. Те ще бъдат отворени и за останалите лица от състава на ЦИК, който иска да се включва с предложения, мнения и прочее. Така всички щели да бъдат "спокойни".

Работните групи изготвят правилника за дейността на ЦИК, занимават се с бюлетините, жалбите и др. Нова работна група ще бъде създадена специално за машинното гласуване, което ще бъде въведено експериментално на евровота на 25 май.

Ивилина Алексиева призова и досегашните членове на комисията да се включат в максимален брой работни групи, за да помагат на новите си и неопитни колеги, включително и на нея самата. Факт, дългогодишният член на ЦИК от квотата на БСП Румяна Сидерова бе поела процедурно заседанието в свои ръце.

Пак в духа на задругата, членовете на ЦИК решиха и, че всеки един от тях, който пожелае, може да представлява комисията пред ВАС.

Никаква дискусия не предизвика и изчетеното споразумение между ЦИК и Националната служба за охрана (НСО), според което комисията ще ползва шест коли с шофьори на НСО.

Единственият случай, в който някой гласува с "против" бе при обсъждането на абревиатурите за различните видове избори и това направи Емануил Христов от квотата на ГЕРБ.

На финала Алексиева насрочи следващото заседание за неделя. В утрешния ден членовете на ЦИК щели да си отдъхват от емоциите покрай избирането си. "Предполагам, че ще работим седем дни в седмицата и по повече от 8-часов работен ден. Поне докато не видим изборните резултати". С тези думи изпрати колегите си Алексиева и закри заседанието.