Прокуратурата е изискала абсолютно всички указания от ръководството на БНБ до квесторите на КТБ по отношение на хората, които са спасили влоговете си до 100 000 евро. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров по повод информациите, че поне 1000 лица, преправяйки влоговете си от "преференциални" (които не са защитени по закон) на обикновени след затварянето на банката, фактически са ги спасили.

Той допълни, че прокурорите, които водят досъдебното произвоство срещу двамата квестори, вече разполагат с голяма част от указанията на управителя Иван Искров и и. д. шефката на "Банков надзор"  Нели Кордовска, но неслучайно са поискали абсолютно всички указания, за да се свери какво е вършено и по чие нареждане.

Той изрази надежда, че информацията ще е ясна съвсем скоро, защото "това не е много работа". Според него в самата банка се пази кой е преподписвал, както и във Фонда за гарантиране на влоговете - на кого са изплащани суми.

Цацаров призна, че според някои преподписването на един договор от преференциален в обикновен, е укоримо, според други - не е, но той не може да дава присъди. Факт е, че е имало депозити с лихви от 7,6 до 9,8 %, повтори главният прокурор.

Запитан какво смята за самите вложители, които са поискали с известие до банката да им се преразгледат договорите след затварянето й, той отговори:

"И морални присъди не раздавам. Присъди от тротоара не издавам."

Цацаров каза още, че са много и юридическите, и физическите лица, които са постъпвали така. Той обаче отказа да назове имена дали между физическите има "известни", като каза, че в разследването не може да се делят на известни и незивестни. Все пак после призна, че има доста "известни".

При юридическите лица пък за прокуратурата представлява интерес дали фирмите, спасили депозитите си, са свързани с КТБ или не.