Министърът на отбраната на Северна Корея е бил екзекутиран заради измяна, съобщи в. "Файненшъл таймс", като се позова на доклад на Националната разузнавателна служба на Южна Корея, изнесен от депутат в парламента в Сеул. Информацията не е официално потвърдена.

Хьон Йонг-чол е бил прострелян със зенитно оръдие в края на април, след като е бил обвинен в неподчинение на лидера Ким Чен Ун, заспивайки по време на заседание, на което е присъствал върховният вожд на страната. Екзекуцията е била наблюдавана от стотици зрители, казва разузнавателната агенция.

Хьон стана един от най-висшите севернокорейски държавни чиновници, когато пое министерския пост и скоро беше назначен в Националната комисия по отбрана, най-влиятелният държавен орган. Името му често присъстваше редом до това на лидера Ким в списъка на официални лица по време на обществени събития.

Според Шин Кюнг-мин, депутата от южнокорейския парламент, който изнесе доклада, от началото на годината досега в Северна Корея са били екзекутирани 15 висши държавни чиновници, в сравнение с 41 за същия период на м.г. и 10 за 2013 г.

Ким продължава да държи царството си на терора, като екзекутира хора, когато чувства като заплахи за властта си, казва той.

Краят на Хьон идва по-малко от месец, след като той посети конференция в Москва, на която окачестви присъствието на американски войски в Южна Корея като "раково образувание".

В излъчен наскоро репортаж на хонконгска телевизия се твърди, че Хьон не успял да сключи сделка за доставка на ракети и установки за изстрелването им с Москва, което довело и до отсъствието на лидера Ким от парада на 9 май.

Твърдението, че министърът е екзекутиран със зенитно оръдие се потвърждава и от доклад на сайта AllSource Analysis и Комитета за човешки права в Северна Корея, които разпространиха сателитни снимки от октомври м. г., на които се виждат подредени за екзекуция хора пред батарея от 6 зенитни оръдия.