Британският премиер Дейвид Камерън ще се опита да свика референдум за членството на страната си в Европейския съюз преди обявения от него срок дод края на 2014 година, съобщи днес негов говорител. Промените в статута на Обединеното кралство в ЕС, които Камерън иска да договори, ще предполагат промяна в Договора на съюза.

Говорителят не посочи в детайли какви промени ще иска Великобритания, но спомена социалното подпомагане. Камерън многократно поставя въпроса, че мигриращите работници от други страни на ЕС трябва да получават по-късно достъп до социални придобивки в Обединеното кралство.

Камерън ще изложи по-подробно исканията си на среща на върха на ЕС насрочена за края на юни, като преди това ги обсъди в двустранни срещи с някои от 28-те държавни и правителствени ръководители, каза говорителят му. 

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд досега са давали да се разбере, че не са склонни да отварят договора на ЕС за промяна. Тя би изисквала ратификация от всички 28 страни членки, в някои - с референдум. Освен това би дала възможност за поставяне на всевъзможни национални искания за предоговаряне на правилата на ЕС - т. нар. "кутия на Пандора" - които да го блокират.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е готов за преговори и "справедлива сделка" по британските искания, но подчерта, че "четирите свободи" в ЕС, т.е. свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, не подлежат на предоговаряне.

Камерън е под натиск на радикалното евроскептично крило на Консервативната партия да извади страната си от ЕС. Той самията обеща да проведе референдум по този въпрос, но отстоява позицията, че Обединеното кралство трябва да остане в един реформиран съюз.