Полша не стана следващият Тексас за шистовия газ, а технологията се провали като цяло на Стария континент, пише Блумбърг.

6 години след като британската компания Cuadrilla откри офиса си в Полша, която е най-благоприятно настроената към фракинга страна в Европа, тя още не е направила и първия си кладенец.

А супериграчите като "Ексън Мобил", "Шеврон" и "Шел", си стегнаха куфарите и отпътуваха.

"Не е лесно," казва Марек Мадея, шефът на Cuadrilla за Полша. "Разходите за добив в Европа са много, много по-високи, отколкото в САЩ, а има и много повече регулации," обяснява той.

Въпреки желанието на Европа да намали зависимостта си от руски газ, шистовата революция се оказа пълен провал. Трудни геоложки условия, жестока екологична опозиция, сложни регулации и кървавата война в Украйна потушиха ентусиазма на инвеститорите. Последното камъче, което преобърна колаата, беше спадът на цената на петрола до $50 за барел, защото по-голямата част от цените на газа в Европа, включително и тези на руския, са обвързани с тези на суровината.

Това е много лошо за Украйна, отчаяна да намали зависимостта си от руски газ. Военните конфликти с подкрепяните от Русия сепаратисти накараха "Шел" да се изтегли от източните ѝ части, скоро и "Шеврон" ги последва, макар да разработваше находища в по-спокойните западни райони.

По-малките компании, които все още разработват обектии в Полша и Великобритания, се борят с бюрокрацията, заплетените данъчни закони и местните власти, които не искат да им се копае в задния двор. Геологията също не помага - много малко находища имат икономически смисъл.