Известни физически, но главно юридически лица са се възползвали от привилегировани лихви по влоговете си в КТБ, но не са имали право на обезщетение след обявяването ѝ в особен наздор. Прокуратурата в момента установява щетата нанесена на фонда за гарантиране на банковите влогове от преобразуването на тези влогове в обикновени и ролята на квесторите и централната банка за това, съобщи днес главният прокурор Сотир Цацаров.

"Не може да приемете, че от първия ден, в който квесторите са встъпили и влезли в банката, те са осъществявали действия, които покриват състава на престъплението безстопанственост", каза той.

Софийска градска прокуратура е определила периода обхванат от разследването с оглед наличието на начални данни за дейност осъществяване по т.нар. преференциални депозити, уточни главният прокурор.

Столичната прокуратура се е самосезирала след публикации в печата, поясни той.

"В резултат на проверката са събрани достатъчно количество документи. Те показват лица - и физически, и юридически - които са имали преференциални влогове", каза Цацаров. "Говорим за лихви, които са от порядъка на 9,8%".

След поставянето на банката под особен надзор тези договори са били прекратени, а влоговете превърнати в непривилегировани. Това е условие те да бъдат изплатени от Фонда за гарантиране на банковите влогове.

"При всички случаи предмет на изясняване тук е ... какви са били указанията,  които са били изпращани от БНБ към квесторите", посочи главният прокурор.

"Ако приемем, че такова едно поведение е престъпно, това означава,  че е налице щета за фонда за гарантиране на влоговете", изтъкна Цацаров. От неподлежащи на изплащане от Фонда ред влогове са били преобразувани в подлежащи на изплащане.
Той обаче не се ангажира със становище дали собствениците на такива влогове в КТБ ще трябва да връщат пари на Фонда. 
"Най-общо казано това е въпрос на преценка на органите, които представляват държавата", каза Цацаров. "Прокуратурата в конкретния случай осъществява дейност, която е насочена към разкриване на престъпление".

Той съобщи, че сред привилегированите спестители в КТБ има "известни имена", но най-големите суми са били на юридичедски лица. Цацаров отказа да назове когото и да било от едните и другите, позовавайки се на следствена тайна.

Общата стойност на привилегированите влогове и общата щета за фонда от преобразуването им в обикновени е в процес на изясняване, добави той.