Лидерът на ДПС Лютви Местан и премиерът Бойко Борисов са на едно мнение по темата за хората с преференциални влогове в КТБ, които в последния момент са ги преформулирали като обикновени. Един от тези хора е бившият премиер и бивш лидер на СДС и ДСБ Иван Костов.

Днес след заседание на ръководството на ДПС Местан заяви, че депутатите от партията, които са членове на временната комисия за КТБ ще предложат да отпадне банковата тайна за онези 1000 вложители в банката, които са имали влогове с преференциална лихва, но са ги променили, за да се възползват от Фонда за гарантиране на влоговете на българските граждани. Фондът изплаща влогове до 100 000 евро, но ако те не са били с преференциални лихви. 

Според Местан тези 1000 имена "следва незабавно да станат публичен факт". Той коментира, че в случая принципът "необходимо е да се знае” стои по-високо от всички тайни, защото е засегнат огромен публичен интерес. "Чии имена на кои политици от кои политически сили биха изскочили от този списък, това е въпрос, по който българското общество трябва да узнае цялата истина”, смята лидерът на ДПС. Според него няма значение дали тези имена са "Йорданов, Костов", дали са други, които завършват на -ов. "Ако завършват на -ски също трябва да бъдат пуснати на ските", каза още Местан. Така той отговори на реплика, че е възможно да има фамилии, завършващи на -ски. Намекът е за Делян Пеевски, който е депутат от ДПС.

Подобно мнение изрази вчера и премиерът Бойко Борисов. Той също каза, че ако зависи от него тези имена ще бъдат публикувани. Борисов поясни, че заради преформулираните преференциални влогове държавата ще изплати 200 млн. лв., които не би трябвало да изплаща.

Преди няколко дни Иван Костов призна, че е имал влог с преференциална лихва в КТБ. След поставянето на банката под специален надзор обаче той е развалил договора си и влогът станал обикновен. Той възлизал на 155 000 лв.

"Не знам дали е възможно някой да воюва с нищото. Как да воювам с отсъстващи реформи? Това наистина ми е непосилно". Това каза още Лютви Местан. Така той коментира упреци от Реформаторския блок, че ДПС е против реформите и затова воюва с тях.
 
Лидерът на движението коментира и конфликтът в съседна Македония. Според него причината за него се крие във факта, че Западните Балкани не са успели да изградят "българския етнически модел".