Председателят на БСП Сергей Станишев реагира остро срещу свързването му със скандалния проект за застрояване на Карадере, който получи преди два дни от правителството сертификат за инвеститор Клас А. Според Станишев, някой умишлено опитва да свърже брат му - архитекта Георги Станишев, с проблема, който снощи извади хиляди на протест в София.

По-рано лидерът на РЗС и председател на комисията за борба с корупцията в предишния парламент Яне Янев заяви в ефира на Нова тв, че лично Сергей Станишев и съпругата му Моника имат интереси от този проект. 

Освен че отрече тези обвинения, Станишев каза още, че ще посъветва брат си да съди всеки, който замесва името му в скандала.

Георги Станишев бе архитект на проекта, но се е оттеглил след "началото на кризата", съобщи по бТВ председателят на съвета на директорите на "Мадара Юръп" АД Тим Чадуик. 

Петър Курумбашев също заяви по бТВ, че е говорил с арх. Станишев, който го уверил, че няма нищо общо. Питал го също дали притежава земя в района, а отговорът бил "Нямам нито един грам от Дуранкулак до Резово".

"Много пъти аз лично съм отстоявал каузата за опазване на българската природа и в предишния парламент, и в сегашния парламент. В това число, по наша инициатива беше приет мораториум в този парламент за разпореждане с държавни земи по Черноморието", припомни тази сутрин в парламента Сергей Станишев.

Той обеща да изисква от Министерството на околната среда и водите да изпълни ангажимента си и да изработи до юли месец предложение за създаване на парк „Българско Черноморие”. 

"Ще изискаме от правителстото и в този случай да бъде много стриктно и безкомпромисно, на базата на българското законодателство и да не се допусне застрояване в защитени територии", каза още Станишев.