Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още 16 души от „най-близкото обкръжение“ на руския президент Владимир Путин. Сред потърпевшите са някои от най-богатите руснаци, както и 17-ата по големина банка в страната – Банка Россия.

Причина за санкциите на част от имената в списъка е, че „са контролирани, действали са от имено на, или са предоставяли финансова помощ, на висши представители на правителството на Русия“.

На първо място в тази група е поставен Генади Тимченко, основател на компанията „Гунвор“ - един от най-големите търговци в света на енергийни суровини.

В съобщението на американското финансово министерство пише:

Дейностите на Тимченко в енергийния сектор са директно свързани с Путин. Путин има инвестиции в „Гунвор“ и вероятно има достъп до активите на компанията“.

Това е първата официална американска позиция, която намеква, че Владимир Путин вероятно притежава значително богатство.

Агенция „Блумбърг“ директно преведе действието на министерството на финансите като „Барак Обама с контракроше срещу Путин“.

Веднага след съобщението от САЩ, „Гунвор“ обяви, че Тимченко е продал дела си на своя партньор от Швеция Торбьорн Торнквист.

Според „Блумбърг“ наложените санкции ще отблъснат партньорите на „Гунвор“ сред производителите на петрол, търговци и банки.

През 2012 г. приходите на „Гунвор“ са били 93 млрд. долара, в нея работят 1600 души. Компанията търгува с петрол от 35 държави. Управлява се от Женева.

Така за първи път официална институция хвърля светлина върху въпроса за предполагаемото финансово състояние на президента на Русия Владимир Путин.