До 10 дни ще бъде обнародвана новата наредба, с която патрулните екипи с мобилни камери ще могат отново да дебнат за нарушения. Това съобщиха от МВР за Нова телевизия.

В началото на миналата година Върхавният административен съд обяви фишовете, издавани от мобилни снимачки, за незаконни. Аргументите бяха, че данните могат да бъдат манипулирани от човешка намеса.

Всъщност се получи обратният ефект - полицаите продължиха да работят с камерите, но "ръчно", ползвайки ги като обикновени радари и пишейки акт след засичането. Това намали отчетените глоби с десетки хиляди.

Сега на местата за проверки ще има специални знаци, казват още от "Пътна полиция". Засега всички патрули с мобилни камери ще са в обозначени коли.

Но наредбата допуска и заснемане с необозначен служебен автомобил, уточни комисар Бойко Рановски.

Мобилните камери се очаква да намалят сериозно нарушенията по пътищата на страната. Най-вече мярката ще уплаши шофьорите, които си позволяват да карат с несъобразена скорост. Около 40 на сто от произшествията и около 50 % на жертвите на пътя са резултат от висока скорост, коментират полицаи.