СИМОНА РУСЕВА

"Днес пристигнах в Москва по време на нелека фаза от германо-руските отношения. За мен беше важно по повод 70-годишнината от края на Втората световна война заедно с президента Путин да почета паметта на жертвите. С полагането на венец пред Паметника на Незнайния воин  искам да кажа на руския народ, че като германска канцлерка се прекланям пред паметта на милионите жертви на тази война, започната от националсоциалистическа Германия. Ние никога няма да забравим, че  народите на Съветския съюз, войниците на Червената армия дадоха най-много жертви. Водената на Изток война беше брутална и опустошителна, довела до неизказани страдания на милиони хора. Това беше война на опожарената земя."

Това заяви днес Ангела Меркел на съвместна пресконференция с Владимир Путин в Кремъл. 

Преди това двамата положиха венец пред Паметника на Незнайния воин край стените на Кремъл. Военен оркестър изпълни химните на Германия и Русия, както и войнишки траурен марш. Това стана ден след внушителен военен парад в Москва по повод 70 години от края на Втората световна война. Меркел, както и много световни лидери, отказа да присъства на събитието поради горещия конфликт в Украйна.

Днес Меркел заяви още:

"Руски, украински, белоруски и други войници от Червената армия заедно със съюзниците от западните държави освободиха Германия от националсоциалистическото господство. Но краят на Втората световна война не донесе за всички европейци свобода и демокрация. Разделението на Германия и Европа стана факт едва 45 години по-късно".

"Изхождайки от тези исторически събития, аз съм благодарна, че беше възможно помирение между нашите народи и че днес германци и руснаци могат да работят за едно по-добро бъдеще" допълни германският канцлер.

Тя обаче не подмина темата "Украйна".

"Това сътрудничество пострада много чрез престъпното и в разрез с международното право анексиране на Крим и чрез военния конфликт в Източна Украйна. За нас това е нарушаване на общоевропейския мирен ред. Ето защо, изхождайки от поуките от историята, ние сме длъжни да направим всичко възможно да решаваме конфликтите, колкото и тежки да са те, по мирен път и в диалог. Това ще рече по дипломатически път. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат възстановени. В тази посока ние ще продължим съвместната си работа. Пътят изглежда труден, но Федералната република ще продължи да се ангажира в този процес.", заяви Меркел.

В изявлението си Владимир Путин посочи:

"Положихме венец на Гроба на Незнайния воин и почетохме жертвите на Великата отечествена война. Тази война се превърна в най-голямата трагедия за целия свят и за нашия народ. Ние сме солидарни при оценката на събитията, както и за извлечените поуки. Днешната съвместна церемония напомня за трудния път, изминат от Германия и Русия в процеса на помирението. Изказвам признателността си на федералната канцлерка  за искрените й думи относно съжалението й за извършените престъпления. Ние водихме обстоен разговор по много международни въпроси. Не е тайна, че сега руско-германските отношения не преживяват най-добрите си времена поради различните ни мнения относно събитията в Украйна."

Путин изрази съжаление от срива на стокообмена с Германия вследствие на наложените на Русия санкции. От началото на годината свиването е с 35 на сто.

"Това положение не отговаря нито на руските, нито на германските интереси. Длъжен съм да подчертая, че бизнескръговете във ФРГ се застъпват за отстраняването на пречките. Предприемачите са прагматични. В Русия има над 6000 немски предприятия. Германските инвестиции надхвърлят 21  милиарда долара. Искам и да припомня, че над 100 германски фирми участваха при подготовката на инфраструктурата за Зимните олимпийски игри в Сочи. Те получиха поръчки за над 1,5 милиарда евро. Охлаждането на двустранните ни отношения се отрази и върху бизнес отношенията ни", призна Путин.

По украинския конфликт той посочи:

"При обсъждането на международни въпроси, естествено говорихме и за Украйна. Ние сме в постоянен контакт с г-жа Меркел, с президентите на Франция и Украйна в така наречения формат от Нормандия, който се оказа успешен. Да, ние гледаме на събитията по коренно различен начин. За нас имаше противоконституционен преврат в Украйна. Но няма друга алтернатива освен мирно решение. Ето защо сме длъжни да изпълним всички договорености от Минск, постигнати на 12 февруари т. г. Убеден съм, че трайно решение е възможно единствено чрез пряк диалог между четворката от Нормандия и Донецк и Луганск. За мен това е най-важното условие за овладяване на положението."

След днешната среща на Меркел с Путин германски наблюдатели съзряха началото на края на ледения период между Берлин и Москва.