Сблъсъци и конфронтация имаше на днешното шествие, организирано от депутата от БСП Георги Кадиев. То трябваше да отбележи 70-гошнината от победата на Европа над нацистка Германия. Пред президентството, където беше началната точка на т. нар. Поход в памет на борбата срещу фашизма с организатори соцдепутатът и клуб "Руски паметник", обаче се появиха представители и на други групи. Някои от дошлите твърдяха, че са от гражданска инициатива "За суверинитет на България и държавите по света". Имаше хора, които носеха знамената на Русия, флагове със сърп и чук, други размахваха плакати на "Атака". Виждаха се надписи: "Победихме фашизма, ще победим и НАТО". Между различните групи се получиха напрежения и се наложи намесата на полицията, която да ги раздели. В блъсканицата попадна и самията Кадиев.

От „За суверенитет на България и държавите по света", носеха микрофон и колони и когато един от представителите започна да говори, призова хората да скандират "НАТО вън", съобщава радио "Дарик".

Малко след това Кадиев пожела също да се обърне към дошлите, но първоначално тази възможност не му беше дадена, а след това му позволиха, но при условие че скандира "НАТО вън" и да каже защо БСП върви към дъното.

Депутатът, закичен с георгиевска лента, все пак успя да се добере до микрофона, без да вика "Нато вън" или да обяснява вътрешните проблеми на БСП. Той говори по същество за значението на датата 9 май. Това разгневи част от присъстващите, които се нахвърлиха с обидни думи и се опитаха да го свалят от рамката на фонтана пред президентството. Ораганизираните от него участници от своя страна се хвърлиха да го защитят. Имаше опасност и янкой да цопне във фонтана.

Ситуацията се размина без по-сериозни физически стълкновения и благодарение на полицията.

 

След това трите групи поеха поотделно към Паметника на Съветската армия, където всички поднесоха цветята си. Започна и концертът по случай 9 май.

Самият Кадиев коментира така случилото се във фейсбук:

"Честит празник на победата над фашизма и нацизма в Европа! Поднесохме цветя в памет на българите, загинали в тази борба.
Важното днес беше да не се делим, а да се обединим около най-важното - да покажем, че помним саможертвата на нашите сънародници. Твърдо вярвам, че днес не беше ден на искане на оставки, на лозунги за и против НАТО, за и против Русия... Конфронтацията днес е вредна и не бива да я позволяваме".