Общата и недвусмислена оценка за фашизма позволи на Европа да продължи напред, да загърби старите конфликти и да изгради истинска правова и социална държава и, най-важното - да запази мира. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който днес участва в тържествен ритуал на полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия от Втората световна война. Церемонията се състоя във Военната академия „Г. С. Раковски“.

Преди 70 години нашите воини са пролели кръвта си не само за България, а за правото на всеки един народ да се развива свободен, каза Плевнелиев. „Сега патриотизмът изисква от нас да не позволяваме повече войни, да не позволяваме повече жертви, без значение за каква кауза“, подчерта държавният глава. Президентът допълни, че бъдещето на страната ни е единствено като част от международна общност, подчинена на правовия ред, където споровете се решават със законни средства, а не с оръжие. „Отдавайки почит на нашите герои, ние се надяваме, че в бъдеще няма да има нови бойни полета, чиято пръст да пренасяме в България“, посочи президентът. 

Според него 70 години след победата над фашизма трябва още по-ясно и неотклонно да се придържаме към принципите, запазили мира в Европа повече от половин век. „Европа постави на първо място върховенството на закона и гарантира на всеки – и на силния, и на слабия, и на големия, и на малкия, че правилата са еднакви и важат за всеки“, заяви държавният глава. 

„Българското общество, както и целият демократичен свят, отдавна е осъдило фашизма и тази идеология е забранена в цяла Европа“, заяви държавният глава и отново призова за обективен прочит на историята. Президентът припомни, че броени дни, след като Европа се е освободила от фашизма, на голяма част от територията й се е установил друг тоталитарен режим.

Гьобелс бе победен, но цезурата и терорът над мисълта останаха

„Нашите воини, които се бореха за свободата на Европа, трябваше да се завърнат по родните си места, за да видят, че комунистическият режим вече бе намерил благоприятна почва за развитие в родината, а т. нар. Народен съд бе избил хиляди българи. Гьобелс бе победен, но цензурата и терорът над мисълта останаха“, заяви президентът. По думите на държавния глава обществото трябва да се обедини около здравата основа на истината. „Само така ще спасим децата си от ужасите на войната, от терора и изтреблението, за което тоталитарните режими допринесоха“, заяви Росен Плевнелиев.

„Не армиите и интересите направиха Европа днес силна, а правилата. Затова нека не се захласваме по парадите, които демонстрират военна мощ, а да обясним на младите уроците на историята и как да постигнем мирна и обединена Европа“, призова президентът

След тържествения ритуал по полагане на урни в Алеята на славата държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на панихида в параклиса на Военната академия „Г. С. Раковски“. Службата в памет на загиналите военнослужещи беше водена от Негово Светейшество Патриарх Неофит. На честванията във Военната академия присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов,  ветерани от войната.
По-рано през деня президентът поднесе венец пред Паметника на незнайния воин по повод 70-годишнината от края на Втората световна война. Вицепрезидентът Маргарита Попова, висши военни и ветерани присъстваха на церемонии. Плевнелиев участва в тържествените церемонии по повод отбелязването на Деня на Европа и на Деня на победата над нацизма – 9 май.

Плевнелиев коментира и актуални въпроси.
За идеята за европейска армия

Сегашните закони не пречат на нито един съдия и прокурор да решават по съвест и да работят по европейски. Българските закони са добри. Така президентът Росен Плевнелиев коментира съдебната реформа в България, предаде репортер на БГНЕС.

Плевнелиев подчерта, че е крайно време реформата да даде резултати, защото тя е шестата подред, която се подготвя. Крайно време е съдебната система да спре да генерира скандали, независимо дали става дума за подслушвания, Костинброд или КТБ, призова Плевнелиев.

Що се отнася до идеята за европейска армия, държавният глава каза, че ще работи за това подобен механизъм да бъде вкаран в ЕС. Според него е съвсем възможно да има такъв инструмент на европейско ниво. Плевнелиев припомни, че на последния КСНС е постигнато широко политическо съгласие за развитието на родната армия. "За мен остава голяма въпросителна защо БСП заедно с Атака, реши да остане извън това съгласие", каза още той.

На въпрос дали България готви стратегия за изграждане на позитивен образ на държавата в чужбина, Плевнелиев отговори, че все още има страни като Англия, Франция и Австрия, където България е с отрицателен имидж. В Азия и в арабския свят, както и в много други страни, България е с отлична репутация, напомни той.

 

 

 
 
 
Почитане паметта на героите пред Паметника на Незнаиния воин.
"Да няма повече бойни полета" си пожела президентът Росен Плевнелиев.
Плевнелиев поздрави ветерани от войните.

 

Снима се с деца, дошли на празника.
С още деца.

 

И с тълпа японски туристки.
Плевнелиев в позата на Бойко Борисов сред японски фенки.
Общуването продължава.