Руският президент Владимир Путин не пропусна да нападне Запада в речта си за 9 май, макар за го стори съвсем деликатно и премерено, без да назовава конкретно никого.

Това стана по време на парада за Деня на Победата в Москва за 70-годишнината от разгрома на нацистка Германия.

"През последното десетилетие започнаха да бъдат игнорирани важните принципи на международното сътрудничество. Видяхме опити да се създаде еднополюсен свят. Увеличават се оборотите да силовото блоково мислене. Това подкопава устоите на световното развитие", каза Путин.

"Трябва да има свят, построен върху глобална извънблокова основа. Само тогава може да има спокойствие на планетата", добави руският президент.

Явно думите му бяха насочени срещу САЩ и разширяването на НАТО, което с течение на годините достигна границите на Русия.

Облечено с военни дрехи дете се е закичило с Георгиевска лента.

Същевременно Путин не пропусна да благодари на съюзниците на СССР във Втората световна война в лицето на народите на Великобритания, Франция и САЩ. Президентът благодари и на антифашистите от цяла Европа, сражавали се в партизански отряди. Той заяви, че в Русия си спомнят историческата среща на Елба между съюзниците.

Путин говори съвсем кратко - само 8 минути. Той прие парада от военния министър Сергей Шойгу, който преди да му докладва, направи строеви преглед на строените на Червения площад армейски подразделения.

"През 30-те г. на ХХ век просветена Европа не успя веднага да заблележи заплахата. Днес, 70 години по късно, историята отново призовава нашия разум за бдителност", каза още руският държавен глава.

"Днес, когато отбелязваме тази свещена юбилейна дата, отново осъзнаваме цялата грандиозност на победата срещу нацизма. Гордеем се, че точно нашите бащи и деди успяха да преодолеят и унищожат тази мрачна сила", обърна се Путин към участниците в празненството и ветераните от войната.

В парада участваха представители и на още 10 държави. Сред тях са АЗербайджан, Армения, Казахстан и още 7 републики от бившия СССР. Участваха също военнослужещи от Китай, който е силно пострадал от войната, и от Монголия, която е оказвала усилена помощ на СССР.

Тазгодишните тържества бяха бойкотирани от западните лидери заради агресията на Русия в Украйна. Българският президент Росен Плевнелиев също не отиде в Москва. Там са близо 30 чуждестранни рйъководители, сред които президентите Си Цзинпин на Китай, Джейкъб Зума на Южна Африка и Николас Мадуро на Венецуела.