9 май - Денят на Европа, създаден, за да честваме единението на различни народи и държави, в България се оказва повод за сериозни политически разединения. Ден на Европа или Ден на победата? 

Част от политическият елит ще уважи само Деня на ЕвропаПолитиците от ляво ще почетат и делото на Червената армия и на антифашистката съпротива.

В 9,30 сутринта във Военната академия в София президентът Росен Плевнелиев ще участва в тържествения ритуал по полагане на урни с пръст от бойните полета на Българската армия във Втората световна война.

В 11 ч пред Паметника на Съветската армия започва честване, което ще продължи до  вечерта. Ще бъдат поднесени венци от председателя на БСП Михаил Миков и от руския посланик Юрий Исаков. Младежи даже организираха стража през нощта пред паметника, за да го пазят да не осъмне разкрасен.

Днес се очаква два митинга да се срещнат пред сградата на президентството в София.Пред фонтана в 10 ч се събират поддръжници на Гражданска инициатива за суверенитет на България, която с шествие по „Цар Освободител“ ще се влее в големия митинг пред Паметника на Съветската армия.

В 11,30 също на „Дондуков” се събират десни поддръжници на митинг в подкрепа на НАТО и за честване на Деня на Европа.

Следобед пак за шадраваните пред президентството е насрочено честването, организирано от депутата от БСП Георги Кадиев.