Темата за термина "турско робство", която бе актуализирана в последните дни от кмета на Панагюрище Никола Белишки днес бе продължена от Патриотичния фронт. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов представи проект за декларация за признаване и осъждаме от парламента на изтреблението на българите в Османската империя в периода 1396-1878 г. и 1903 г.-1922 г. В мотивите на тази декларация е записано: "Безспорено исторически факт е пет вековното турско робство, продължило от края на XIV до края на XIX в., а в някои български територии продължава и през XX в."

В самата декларация се казва, че Османската империя е провеждала политика на унищожаване на българската нация чрез насилствени методи - насилствена ислямизация чрез убийства, заплахи, кръвен данък, отвличания на момичета и момчета, политически и икономически репресии, дискриминация чрез закони. "Връх на насилието и издевателствата е потушаването на Априлското въстание", изтъкват авторите на декларацията. Като най-ярък пример те посочват Баташкото клане. Денят на клането 17 май се обявява за ден за възпоменание на жертвите на изтреблението над българите в Османската империя.

В декларацията се изтъква и периодът 1903-1922 г., когато по отношение на мирното българско население в Македония. Одринска и Беломорска Тракия също е провеждана политика на изтребление, като над 100 000 са били избити, а близо милион са са изоставили имуществото и домовете си, за да търсят спасение в България.