Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 "Хората трябва да питате дали ме приемат за цар. Който е прочел историята мисля, че е наясно. Нямам претенции как да ме наричат, изпълнявал съм всевъзможни функции, това е въпрос на разбиране и възпитание, дори."

Това заяви бившият премиер Симеон Сакскобургготски в ефира на БНТ. Той коментира решението на Светия Синод от 29 април да се споменава името му като цар на българите по време на богослужения. Според него, дискусията е силно пресилена и извадена от контекст. Попитан дали е обиден от реакцията на политици, а и на президента Росен Плевнелиев, Сакскобургготски отговори, че не става въпрос за обида, всеки има право да тълкува.

"Трябва да е ясна историята, каквато е била. Дали човек носи дадена титла или изпълнява дадената длъжност са различни работи," коментира Сакскобургготски.

Той не смята, че застрашава републиката и не вижда заплахата в решението на Синода. 

"Не виждам какво толкова е застрашаващо. Това е решение на църквата. Не виждам защо трябва да търсим сложни тълкувания, интерпретации. Дали църквата е близо днес до хората, всеки един от нашите сънародници си има мнение за това. Църквата е институция, наскоро преди няколко дни чествахме 1150 г. от Покръстването, мисля, че това стига като гаранция, че е една трайна институция, която е много важна във всяка една държава. Вярата е нещо, което е много важно", каза още той.

Бившият министър-председател (2001 - 2005 г.) коментира и слуховете, че така се създават условия за връщането му в политиката:

"Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата."

Бившият монарх коментира и слуховете, че ще ходи на честванията на Деня на победата в Москва на 9-ти май, като отбеляза, че никога не е бил канен и никога не е ходил.

"Такива слухове се бях пуснали и неща, които надминават и болнавото въображение. Не съм бил канен в Москва през всичките години от Втората световна война, което е логично. И сега изведнъж тръгвам на честванията на 9 май, това са слухове, които се пускат умишлено. Слухове, теории се вадят от едно време за русофобство и русофилство, Боже мой, това се преодолява и се гледат интересите на страната. Има хора, които имат интерес да превръщат това в мода".

Попитан дали Борисов го търси за съвети, Сакскобургготски отговори, че не вижда защо премиерът трябва да го търси за съвет, "но винаги се виждаме с удоволствие". Ето миналия ден в Плиска се видяхме, не го бях виждал известно време и се зарадвах. Всяко нещо си има причина в даден контекст, уточни Симеон.

Колкото повече тръби минават през България, толкова по-добре, толкова по-интересна е такава страна, коментира той ситуацията около "Южен поток".

Бившият премиер не пропусна и съдебната реформа:

"Най-нормалното е всеки гражданин да спазва съществуващите закони, оттам нататък винаги ще има място за подобрение и ако това може да се осъществи, още по-добре. Смятам, че уважението към институциите априори е нещо много важно за живота на една страна."

Ключови думи

Коментари

Не било политика като политика, не е царство като царство... що е то?

Отговора е ШМЕКЕР!

s.barou

Този шмекер и въшкар лыже както диша. Дали хората го приемат като цар... аха, като цар Киро, тоз е номер две.

възмутен

безсрамници, да пускат слухове за агент ПАРАЗИТ, как не ги е срам....

обиден

аз бих се обидил на ДС, агент ЛАРАЗИТ...!?! другите може ГОЦЕ,САВА,ПАВЕЛ,...но ПАРАЗИТ...!?!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.