Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Веднага след 9 септември 1944 г. от пристанището в Лом специална част на Трети украински фронт изнася за Москва 130 чувала с български документи, които са разпределени в различни руски архиви. Повече от 10 години българската държава се опитва да си ги върне или поне да се сдобие с техни копия.

Пред "Дойче Веле" шефът на Държавна агенция "Ахриви" Михаил Груев заяви, че според него е нормално всяка държава да иска да възстанови документалното си наследство.

"Проблемът не е само български, а стои пред почти всички държави, окупирани от Червената армия. Странното е, че отношението на Москва към настояванията на всяка страна е индивидуално – към някои е по-враждебно, но спрямо България то е по-скоро равнодушно“, пояснява историкът.

Липсват всякакви описи и номера на отнетото и остава неясно какво точно съдържат документите и каква ценност представляват за историческата наука. Груев все още няма обяснение на въпроса, по какъв принцип руснаците са подбрали документите.

"Голяма загадка е например това, че в изнесените чували е попаднал и архивът на Съюзната контролна комисия, която е действала в България след Първата световна война. Тези книжа са свързани с плащането на репарациите по силата на Ньойския договор в периода 1919 – 1928 г. Вероятно много от документите са били известни на съветската агентура в България – известно е, че са имали доста добра представа къде и какво точно да търсят – но при подбора видимо е имало и елемент на случайност“, пояснява Груев.

Бившият председател на Държавната агенция „Архиви“ Мартин Иванов преди време изнесе в печата данни, че в руската страна е попаднала и документацията на Германския научен институт от 1939 до 1944 г. В нея е имало списъци на българите, изучавали немски език, които след 1945 г. вероятно са били репресирани. Взети са били и документи, свързани с "бялата емиграция" в България - руснаци, намерили убежище в страната след Първата световна война. Впоследствие част от тези хора са били арестувани и изпратени в ГУЛАГ.

Според Груев за България далеч по-важни са оригиналните руски архиви, имащи връзка с България, както и протоколите от разпитите на регентите, министрите и на целия царски елит след 9 септември.

"Протоколите от тези разпити са собственост на руската страна и за съжаление ние не можем да претендираме за тях. Именно оттам очаквам по-големи изненади, тъй като сведенията в тях ще хвърлят повече светлина върху случилото се през бурните дни и месеци на 1944-1945 г.", смята шефът на архивите. Той припомня, че в началото 90-те години на миналия век български изследователи все пак са успели да влязат в специалните руски архиви и да прочетат малко от тях. При управлението на Владимир Путин обаче режимът на достъп бил затегнат силно. 

"Подборът на хората, които се допускат до тези фондове, е строго субективен и се определя от руската страна“, допълни Груев.

При посещението на Путин в България през 2008 г. се появиха информации, че при разговор с тогавашния президент Георги Първанов, руският му колега дискретно го предупредил, че отварянето на архиви на КГБ "може да донесе немалки разочарования за българската страна“. Според Груев това е по-скоро опит за медийна сензация. Той е съгласен, че от фондовете на КГБ и ГРУ (Главно разузнавателно управление) вероятно могат да се научат някои нови подробности за руската агентура в България и кои българи са работили за нея през и след войната, но като цяло тези данни не са нещо непознато за българското общество.

Груев е убеден, че наследената от комунистическото минало идеологическа и пропагандна историческа митология ще започне постепенно да ерозира сама от фактите и документите. 

Ключови думи

Коментари

1

Единствено в Източна Германия (ГДР) имаше постоянно присъствие на съветски военни поделения. Дори и така, ГДР се управляваше от собствено германско правителство. Не че не е слушкало какво казва Москва, но след 1990г. Меркел а и не само винаги слушка Вашингтон. А и американски поделения практически има във всички еврогейски страни. Не съм чел нито чувал обаче някой да казва че Германия е окупирана от американската армия. Що така??? Не знам как да разбирам изказването за всички окупирани от Червената армия държави. Някой да помогне?

Николов

1, ако бяхте малко по-добре информиран по темата Германия, щяхте да знаете за огромният скандал с подслушване на висши германски чиновници (вкл. Меркел) от страна на САЩ. Е, заради това в момента се водят десетки разследвания от всички възможни органи кой, как и защо е подслушвал. И отношението на немците като цяло към САЩ в момента е далеч от добро. Така че подобни изказвания са меко казано плоски и манипулиращи. За това как ГДР само си се било управлявало дори не искам да коментирам...

Николов

Освен това Германия е основен противник на стремежите на САЩ да доставят оръжие на Украинската армия. Слушкали били...

шогун

В България също имаше постоянно присъствие на съветски военен контингент!

Деян

Ох, много воля авторът да изясни какво иска да каже. Това, което чета е пълна безсмислица. Ето ви един пасаж - "Не че не е слушкало какво казва Москва, но след 1990г. Меркел а и не само винаги слушка Вашингтон." Прочетете още веднъж горния текст и ми обяснете, как той кореспондира с цитата.

1, притичвам се на помощ: на 17 септември 1939 – СССР окупира Източна Полша. В Брест се провежда съвместен парад на победата над Полша между Червената армия и хитлеристкия Вермахт; на 26 ноември 1939 г. – СССР напада Финландия. В рерзултат СССР анексира 11 % от територията на Финландия; юни 1940 - СССР окупира Естония, Литва, Латвия; 28 юни 1940 – СССР окупира Северна Буковина и Бесарабия. По-нататък си знаеш.

притичващия

Бегай се надбегвай в Борисовата, това можеш, това прави. Ако тия "факти" са ти база за политически анализ, земи са гръмни :)

myspam

Ако се разгледат тези документи истината за Симо Мадридския ще лъсне. Това ще обясни доста добре защо и какво се случи след Костов, след 2001 и защо сега сме в това положение.

SRQBoyboy

Не само постоянно съветско военно присъствие в Ахтопол, но след разполагането на американските ракети Пършинг и Круз в Европа, в България тайно бяха докарани ядрени бойни глави за балистичните ракети със среден обсег. Също така тайно по времето на Горби ядрените заряди бяха закарани обратно в империята на злото. Има свидетелства на български военнослужещи, които потвърждават, че в поделения в Родопите е имало съветско ядрено оръжие. По тзи начин изродите са превърнали тогавашна България в мишена на НАТО. И до ден днешен никой не се хаваща да направи сериозно изследване по въпроса. Това трябва да стане преди да са измрели напълно висшите военни от онова време.

стелт

Извини ме за несъгласието, но бившите висши военни бяха подбирани в угода на СССР. И те няма да посегнат към писалката, за да осветлят българската история в онзи период. Ние сме млада държава. Почти на възрастта на Италия. Но за разлика от Италия, армията и политиците ни са на два пъти коренно променяни. И още по-лошото е, че поколенията от 1944 г. насам са били подложени на всеобхваща промиваща пропаганда, нямаща нищо общо с родолюбие.

ОООО клубZ , герберски педеруги продължавате ли да пишете против Русия? Вие сте най манипулативната медия, всяка нормална медия трябва да бъде независима, при вас няма нищо подобно!!! Вие сте преднамерено създадена и платена медия, която целенасочено представя само определени измислени новини!!! Позор за медиите в България!

Мадам В., вашите медии "ухаят" от 100км. на свобода на словото. Радвам се, че дойде и вашето време!

стелт

Една задачка за мислещи хора. Анексирането на Източна Полша, част от Финландия, Литва, Латвия и Естония са в приложението към договора между Хитлер и Сталин. Единствената разлика е съветската инвазия в Северна Буковина и Бесарабия. Без съгласието на Хитлер. Която се осъществява на 29 юни 1940 г. Превземайки тези две румънски области, Червената армия надвисва над петролните рафинерии на Плоещ и контролира ж.п. възлите, при които става прехода между руския ж.п. стандарт на линиите и европейския. Единственият източник на Вермахта за снабдяване с гориво по онова време е Плоещ. А когато искаш да контролираш важни ж.п. възли, това означава намерение за агресия. Напишете в Гугъл "план Барбароса" и ще се изненадате, че той е бил представен на Хитлер за одобрение на 22 юли 1940. И е одобрен декември 1940. Или план Барбароса е възложен веднага след съветската анексия на Бесарабия и Буковина. Ето това е интересно при разскекретяване на съветските архиви. Колко съветски шпиони е имало в България е играло роля в нашата родна съдба, но не и в световната.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.