Странни сигнали объркват екипа на австалийскията радиотелескоп Паркс със седмици, съобщи ABC News. Членовете на екипа признават, че са имали подозрения за извънземен живот, който търси контакт. 

Радиотелескопите долавят много малки излъчвания и имат огромен обсег. Макар да не предлага директния поглед на оптичните телескопи, с тях се изследва много повече от близкия Космос.

Кратките изблици на излъчване, които на пръв поглед нямали никаква зависимост и удряли телескопа без предупреждение, биха могли да бъдат насочени от някого или нещо, способно да предава съобщения на подобни разстояния.

Докторантката Емили Петроф обаче забелязала една особеност на сигналите.

"Те изглежда идваха от много близко", заяви тя.

Скоро екипът установил, че избликът на излъчване всъщност идва от... кухнята в сградата.

Терминът "радиотелескоп" е в някаква степен заблуждаващ. Той всъщност долавя излъчвания на много видове вълни.

"Изглежда, можеш да генерираш подобни местни сигнали, като отваряш вратата на микровълновата, за да я спреш, и това създава тези странни данни, които виждахме в Паркс", разказва госпожица Петроф. "Беше изненада за всички ни."

"Паркс", със своята 64-метрова движеща се чиния, е вторият по големина радиотелескоп вЮжното полукълбо. Завършен през 1961 г, именно чрез него се получават кадрите от мисията на Аполо 11, която показва уникалните кадри на първата човешка стъпка върху Луната - НАСА избира да получава сигнала през "Паркс", защото земният спътник в този момент е по-видим от Южното полукълбо.