Осъдени на лишаване на свобода в България масово избягват изпълнението на наказанията, призна днес главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни проблема пред еврокомисарката по правосъдието Вера Йоурова. Комисията го постави остро в последния си доклад за правосъдието и вътрешните работи и у нас.

"Към момента мисля, че към 1 700 лица съвкупно се издирват за изпълнение на влезли в сила присъди", каза Цацаров след срещата пред журналисти в Брюксел. "Нали разбирате, че от празнините в закона едва ли са се възползвали само двама Галеви и един подсъдим от "Соло". Те са видни за всеки добър юрист тези празнини".

Главният прокурор припомни изчезването на двамата бизнесмени от Дупница и Илиян Тодоров, които изчезнаха, малко след като получиха осъдителни присъди съответно за организирана престъпност и убийство през 2012 и 2009 година. 

Той припомни, че в доклада си Комисията говори за "вратички в закона", които трябва да бъдат затворени.

"Ако говорим постоянно за Галеви, за "Соло" и прочие, нека кажем и нещо друго: По същата пътека са преминали близо 1 700 осъдени лица", каза Цацаров. "Е, какво чакаме още? Да станат 2 700 ли?"

"Проблемът дори не е Галеви... Той е системен тоя проблем", добави той.

Помолен да уточни към кого се обръща с "какво чакаме?", той каза: "може би питам и част от политическата класа. Питам и себе си, аз не свалям своята отговорност".