Министър-председателят Пламен Орешарски е подготвен да изкаже далеч по-ясна и категорична позиция от името на България по ситуацията в Крим. Премиерът участва в срещата на правителствените лидери на страните от Европейския съюз в Брюксел.

Клуб Z разполага с опорните точки, с които екипът на Орешарски го е подготвил за срещата. За разлика от премерените и на моменти неясни изявления в България, пред европейските си колеги Пламен Орешарски е подготвен да бъде категоричен и да заяви, че страната ни не признава референдума в Крим, осъжда намесата на Русия, но на този етап София изпитва известни резерви за налагането на санкции срещу Москва.

Българската позиция в Брюксел включва и призив към Русия да изтегли войските си от Крим, а действията на Москва са наречени „окупация“.

София би подкрепила облекчаване на визовия режим на ЕС към Украйна, а конкретното предложение на Орешарски ще бъде за намаляване или премахване на високите такси за студентски визи.

В България управляващите не изказват толкова категорични позиции, а БСП успя да не спомене Русия по никакъв начин в декларацията си. Разделението по отношението към Москва е причина и парламентът все още да не е приел обща позиция.

Клуб Z потвърди автентичността на документа от два независими източника. Предлагаме ви цитати от „опорните точки“.

„Република България не признава резултатите от референдума в АР (автономна република – б.р.) Крим и счита референдума за нелегитимен, в нарушение на Конституцията на Украйна и в противоречие с принципите на международното право".

...

"Считаме, че подходът и действията на РФ (Руската федерация – б.р.) в подкрепа на провеждането на „референдума” в АР Крим, с признаване на резултатите от него и с предприемане на юридически действия в рамките на руското законодателство за присъединяването на Крим, вкл. с използването на въздействието на военния фактор и военната мощ на РФ в контекста на цялостната ситуация за грешен”.

...

"Призоваваме Москва да се въздържи от по-нататъшни действия по отношение на АР Крим, да изтегли военните си сили в местата на постоянната им дислокация съгласно договорите за разполагането на Черноморския флот и да приеме балансиран подход на търсенето на нови пътища за деескалация на напрежението, за регулиране на кризата и намиране на изход от нея, в сътрудничество с международната общност".

...

"Събитията в Крим доведоха до най-голямата международна криза, засягаща пряко Европа след Втората световна война и днешната ситуация е крайно обезпокоителна и неприемлива".

...

"Използването на военна сила за окупирането на чужди територии е нарушение на международното право и е неприемливо".

...

"Разчитаме много правителството на Украйна да прояви максимална сдържаност и да не се подведе от нарастването на напрежението във връзка с обстановката в АР Крим, с оглед недопускането на военно стълкновение и въоръжен конфликт".

...

"Евентуалното налагане на икономически санкции /т.нар. трети етап/ на Русия от страна на Европейския съюз би засегнало не само Русия, но и ЕС, а България е една от страните, които ще претърпят сериозни загуби, поради което на този етап Р България изпитва определени резерви и счита че обсъждането на санкции трябва да е основано на точна преценка за обратните ефектите и съчетано с проекти за компенсиране на загубите на най-засегнатите държави".