СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Г-8 в момента не съществува, налагат се нови санкции на Русия, ще последват и най-болезнените – икономически.

Това обяви от трибуната на Бундестага канцлерката Ангела Меркел малко преди да отлети за Брюксел. Там днес и утре се провежда извънредна среща на върха на ЕС по кризата в Украйна и агресивната политика на Москва.

“Докато за такъв важен формат като Г-8 политическата обстановка не е налице, Г-8 не съществува – нито като среща на върха (на лидерите на осемте най-развити държави в света, сред които и Русия – бел. ред.), нито като Г-8 изобщо“, заяви Меркел. По ирония на съдбата следващата среща на "осморката" трябваше да е през юни в Сочи. Пръв президентъ на САЩ Барак Обама обяви, че няма да участва във форума и подготовката бе блокирана. 

Меркел е категорична, че референдумът в Крим е бил нелегитимен и Западът няма да го признае. “Тук става въпрос за едностранно прекрояване на граници”, обясни позицията си канцлерката. Тя уточни, че вторият кръг от санкции, които се очаква да бъдат наложени до утре, са отговор на присъединяването на Крим към Русия. Този ход на Кремъл налагал единодушен и решителен отговор на Европа и на нейните партньори.

На първо място ще се изготви нов разширен списък на лица, на които се забранява да влизат в държави от ЕС, ще бъдат замразени и техни банкови сметки. Предишна подобна санкция засегна само 21 души от обкръжението на Путин. 

Заради грубото погазване с референдума на международното право и на конституцията на Украйна Русия се е поставила в пълна изолация във всички международни организации, подчерта канцлерката.

Меркел даде ясно да се разбере, че при по-нататъшна ескалация на напражението, провокирано от Москва, държавите от ЕС са готови да наложат на Русия и още по-болезнените икономически санкции.