Непризнатата от международната общност независимост на Крим и присъединяването на полуострова към Русия, са на пръв поглед най-съществените световни новини в момента. Но за жителите му предстоят други промени, на пръв поглед битови, но всъщност изключително важни за начина им на живот.

Влизайки в Руската федерация, Крим ще приеме и московската часова зона - +4 по Гринуич. Промяната влиза в сила от 30 март. Това ще постави полуострова 1 до 2 часа напред от Украйна, тъй като лятното часово време в Москва е целогодишно от 2011 г. Тази мярка може да създаде потенциални проблеми в компютърните системи, търговските операции, а при липса на внимателно планиране - и в транспорта.

Разбира се, стои въпросът и за валутата - миналата седмица беше предложено руската рубла, която вече е втора официална валута, да продължи паралелно с украинската гривна до 2016 г. Вицепремиерът на Крим Рустам Теримгалиев обаче излезе с ново изявление във вторник - финансово комбинацията няма да издържи, и затова гривната ще бъде премахната като официална през април - тази година. Днес пък Путин подписа закон, с който върна предишната идея - гривната остава още две години. За сметка на това всички държавни пари ще са в рубли, както и всички социални помощи, пенсии и прочие. Това рязко преминаване между валути несъмнено ще обърка хората - особено като се има предвид, че 1 гривна в момента върви за 3,44 руски рубли - една сметка, която всеки пътувал в чужбина знае, че не е от лесните.

Следват телефоните - след като вече не е част от Украйна, Крим ще се раздели и с международния код +380. "Роскомнадзор", руската телекомуникационна служба, ще им даде руския +7. Вътрешния код на Крим обаче е 65, което създава нов проблем - защото Казакхстан, който също е телефонно част от Руската федерация, има вътрешен код, също започващ със 6. Затова Крим ще получи вътрешен 365, и нови кодове за градовете - например 869 за столицата Симферопол.

Както се вижда на снимката по-горе, сградата на Кримския парламент преживя няколко промени. Първоначално, преди събитията от последния месец, носеше името "Върхавна рада на автономна република Крим". След обявяването на независимостта, надписът беше променен на "Върховен съвет на автономна република Крим". В сряда обаче сградата осъмна с трети вариант - "Държавен съвет на Кримската република". Подобна съдба очаква и десетки други официални сгради. 

Последният пример е най-дребен, но и най-интересен. Световната агенция Асошиейтед прес (АП) вече пише обявките на международните си новини с "СЕВАСТОПОЛ - Крим", а не, както доскоро "СЕВАСТОПОЛ - Украйна". Тази промяна е се прави вследствие на все още спорния статут. АП е американска, а САЩ обявиха референдума и новия статут на Крим за незаконни - но според редактора от агенцията Том Кент, Крим вече не е част от Украйна, независимо от мерки, забрани и международни спорове - и затова стилът на изписване трябва да се промени.

Още много малки и големи промени очакват Кримския полуостров - и добри, и лоши. Тепърва предстоят икономическите и политическите сътресения, които несъмнено ги очакват. Едно е сигурно - животът на обикновения кримчанин вече никак няма да е същият.