Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

МИРОСЛАВ НАНКОВ

Съжалявам, че ще ви разваля празничното настроение - а и аз самият днес имам личен празник... Но вижте какво заснех тази сутрин, докато вървях нагоре към манастира Зелениковец, намиращ се в сърцето, в пазвите на родния ми Балкан...

Винаги гората в Троянския Балкан - а и не само в тази част на Балкана, ами и в Берковския, Тетевенския и къде ли не още, се е сякла хищнически, без да се подбира. Но това, което видях днес, ме изпълни с много тъга и мъка, кръв капеше от сърцето ми.

Дори и при Бай Тошо не е било толкова лошо.

Хора, багерите и моторните резачки са достигнали на 150-200 метра от Манастира Зелениковец, пътеката, по която водя моите групи до това най-съкровено на сърцето ми място в родния Балкан, вече е заприличала на полигон за мотоциклетно състезание, гумите на тракторите са се впили в недрата на моя Балкан.

Огромни букачки - както ги наричаме тук по троянски, са подредени като едни гигантски мъртъвци, в очакване да бъдат закарани към моргата. Извинете ме за черните краски, с които ви описвам това чудовищно човешко деяние. Но няма как да е другояче.

Там е част от Националния парк "Централен Балкан", вододайна зона за няколко града - Троян, Ловеч, Плевен.

Вижте тази снимка, на която съм застанал до най-голямото отсечено дърво. Диаметърът му е наполовина на моята височина - 0,90 метра. За да достигне тази големина и височина, букът е расъл в балкана поне колкото са моите години - 53, а може би и двойно повече. Сега вече се е превърнал просто в статистическа единица, поредният кубически метър дървесина, която ще отиде незнайно къде.

Във всеки случай, не в дърводелските цехове и фабрики в Орешака и Черни Осъм. Те работят с вносна дървесина - липа - от Украйна. От продажбата на тази дървесина ще спечелят неколцина люде, със заделяне на съответната комисионна някъде нагоре по веригата. А ние, хората, които обичаме планината, няма да може да се радваме повече на прекрасните гледки към Амбарица, Купена, връх. Ботев.

Само след седмица аз ще заведа малка група, за да покажа на повече хора това безобразие. Програмата ще пусна по-късно.
А всички вие - извинете ме, че ви развалих съботното настроение...

Не мога да реагирам по друг начин...Извинете ме, че някои снимки са без цвят, още не мога да свикна на мобилната си фото-джаджа...Но и така се вижда...

 

ЗАПЛАКАЛА Е ГОРАТА...VIDEO... Реквием за Троянския Балкан, 02 май 2015, 11.00 Съжалявам, че ще ви разваля празничното настроение - а и аз самият днес имам личен празник...Но вижте какво заснех тази сутрин, докато вървях нагоре към манастира Зелениковец, намиращ се в сърцето, в пазвите на родния ми Балкан...Винаги гората в Троянския Балкан - а и не само в тази част на Балкана, ами и в Берковския, Тетевенския и къде ли не още, се е сякла хищнически, без да се пробира..Но това, което видях днес, ме изпълни с много тъга и мъка, кръв капеше от сърцето ми...Дори и при Бай Тошо не е било толкова лошо...Хора, багерите и моторните резачки са достигнали на 150-200 метра от Манастира Зелениковец, пътеката, по която водя моите групи до това най-съкровено на сърцето ми място в родния Балкан, вече е заприличала на полигон за мотоциклетно състезание, гумите на тракторите са се впили в недрата на моя Балкан...Огромни букачки - както ги наричаме тук по троянски, са подредени като едни гигантски мъртъвци, в очакване да бъдат закарина към моргата. Извинете ме за черните краски, с които ви описвам това чудовищно човешко деяние...Но няма как да е другояче...Там е част от Националния парк "ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН", вододайна зона за няколко града - Троян, Ловеч, Плевен...Вижте тази снимка, на която съм застанал до ней-голямото отсечено дърво. Диаметърът му е наполовина на моята височина - 0,90 метра. За да достигне тази големина и височина, букът е расъл в балкана поне колкото са моите години - 53, а може би и двойно повече. Сега вече ке е превърнал просто в статистическа единица, поредният кубически метър дървесина, която ще отиде незнайно къде...За всеки случай не в дърводелските цехове и фабрики в Орешака и Черни Осъм...Те работят с вносна дървесина - липа - от Украйна...От продажбата на тази дървесина ще спечелят неколцина люде, със заделяне на съответната комисионна някъде нагоре по веригата. А ние, хората, които обичаме планината, няма да може да се радваме повече на прекрасните гледки към Амбарица, Купена, вр. Ботев...Само след седмица аз ще заведа малка група, за да покажа на повече хора това безобразие...Програмата ще пусна по-късно...А всички вие - извинете ме, че ви развалих съботното настроение...Не мога да реагирам по друг начин...Извинете ме, че някои снимки са без цвят, още не мога да свикна на мобилната си фото-джаджа...Но и така се вижда...Вижте и снимките, който ще пусна отделно, със същия текст...Душата ми плаче...А когато дойде поредния силен дъжд, когато природната стихия препълни река Жеравица - Черни Осъм - Осъм, ние пак ще търсим виновните...Хора, събудете се, докато не е станало късно..И за протокола - това заснех и казах аз - Миро Нанков, пътешественик, не съм член на никаква Зелена партия или екологична организация - такива в България с лопата да ринеш, но повечето от техните представители и членове можем да видим на някои горещи кръстовища и площади в София, а не в Балкана..

Posted by Miroslav Nankov on Saturday, May 2, 2015

Изгледайте и клипа, който ще пусна отделно, със същия текст...

Душата ми плаче...

А когато дойде поредният силен дъжд, когато природната стихия препълни река Жеравица - Черни Осъм - Осъм, ние пак ще търсим виновните.

Хора, събудете се, докато не е станало късно.

И за протокола - това го пиша аз - Миро Нанков, пътешественик, не съм член на никаква Зелена партия или екологична организация - такива в България с лопата да ринеш, но повечето от техните представители и членове можем да видим на някои горещи кръстовища и площади в София, а не в Балкана.

Текстът е публикуван със съгласието на Мирослав Нанков, който сподели за видяното в профила си във фейсбук. 

Ключови думи

Коментари

/Не/Развеселен

Страхотен материал!

Бук

Така е. Еколозите-рекет6ори нищо не са направили за тази поголовна сеч!

Еколог

Абе сульо, ти ли си направил? Правим каквото можем, но понеже има шушляци като теб, които само дрънкат, а като стане време да се излезе не протест никакви ги няма, затова сме на това деридже. А още по-лошото е, че всички тъпи селяни с радост секат, а който не е съгласен си трае...

за миро

Миро, личи си че не си от "зелените" организации. Те не се интересуват от подобни деяния в подобни местности лишени от журналистически интерес. Те се въртят където има камери и могат да засегнат интереса на платежоспособен заинтересован. За подобни безобразия, за които ни информираш ти, с неясен извършител, те не се интересуват.

[email protected]

Krasi Canin kum tozi chovek se oburnete toi e profesora I toi moje da kaje ;)

[email protected]

Neznam kolko ste zapoznati no mnogo se seche v nasheto selce cherni osam a I putishta nikade ne ostanaha vsichko e razbito I potuleno samo rushat a nishto ne pravqt

Това го правят хора които не са стъпвали в планината

Хора които мислят че луканките растат по дърветата и не са стъпвали в планината ! Престъпници които трябва да изгоним от страната си защото нямат място в нея !!!!!!!!!

Докога

В Берковския Балкан масовата сеч е в още по -големи мащаби .Всеки ден ,тирове и трупчийски камиони с ремаркета с над метър и половина в диаметър вековни буки ,унищожават най-красивите гори над града.Направиха планината,заради която идваха най-вече гостите на града,на лунен пейзаж.Въпреки постоянното увеличаване на броя и мащаба на сечта ,довели до наводнението миналото лято, всичко продължава и дори се засилва.Реакция от местната власт , горското "стопанство" и полицията няма ,"зелените" спят!Падналите ,изсъхналите и прекършени дървета не се чистят,унищожават се най-здравите и качествени ,а НИЩО не се засажда.НИКОЙ НЕ МИЛЕЕ ЗА ЗЕЛЕНОТО БОГАТСТВО , ВСИЧКИ ИСКАТ ДА ГО ПРОДАДАТ !ГОРАТА Е В РЪЦЕТЕ НЕ НА СТОПАНИ ,А НА ТЪРГОВЦИ!!!

Гражданини

Бог да го прости човека, вчера е загинал...

Ив.Микова

RIP, Миро! Остана завинаги в любимия Зелениковец ! ...:'(

Каката

Сега какво?Полицаите стачкуват и няма кой да разкрие убийството,а те са там където е по-лесно!!

За жалост няма спасение от пипалата на българската политическа мафия. И тук не визирам конкретни политически пристрастия. Всички, които са в сградата на т.нар. жълти павета са еднакво виновни, щом продължаваме да ставаме свидетели на подобни гледки. и Плажовете и красивото ни черноморие го съсипаха, горите изнесоха, заводите ги нарязаха, хората (говоря за българите)ги прокудиха по чуждите страни да си изкарват хляба и да си отглеждат децата. Какво да ви кажа скъпи ми родни политици. Да, да, точно така, скъпи. Защото на мен и на всички Българи в тази част от Европа, сте скъпи. Защото на нас оставяте да ви плащаме борчовете и банкетите. Няма да ги изреждам, защото ще претоваря сайта с данни. Та, скъпи ми родни политици, ще дойде момент, когато нас няма да ни има, да видим тогава как ще плащате милионните осигуровки и майчински на мургавите си избиратели, които сега така успешно регистрирате на нови адреси. А, няма да ни има, не защото и ние ще се отправим към терминал 2, а защото просто няма да ни останат сили да мизерстваме с мизерните заплати, които ни плащате, докато се черпите на чужд гръб и изнасяте дървесината, която са засаждали бащите и дядовците ви.

ralphm

какво стана с агитките които се борят с циганите, крайно време е да се създадът обществени сдружения за опазване на горите, и там не трябват бабички ами биячи защото без потрошаването на кокалите на всичката сган няма да има спасение!полицията е крайно безполезна и заедно с мафията так че и те под ..............

Георги Петров.

КОМЕНТАРА Е КРАТЪК. Естественият ПРИРЪСТ, на горите в ЦЯЛА България е само 10%, от това което СЕ ИЗСИЧА. ТОВА Е УЖАСНО. НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ, ДО КОГА ЩЕ ДРЕМЕШ ??? ТОВА Е УБИЙСТВЕНО. При тези КАТАКЛИЗМИ, които ни предстоят, дървото ще бъде ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ. Ограбват ти всичко което може да се ограби,а ТИ, ДРЕМЕШ ЛИ ДРЕМЕШ. Но когато се събудиш, ЩЕ БЪДЕ ТВЪРДЕ КЪСНО.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.