„Не само като журналисти, но и също като читатели, зрители, слушатели и потребители на медийна информация, ние призоваваме медиите:

- да не превръщат човешката трагедия в зрелище в търсене на рейтинг;
- да пазят достойнството на пострадалите при инциденти и престъпления;
- да не създават паника в рискови ситуации;
- да не нарушават правата на децата и групи в неравностойно положение;
- да не използват журналистиката за създаване на омраза и напрежение в обществото;
- да не превръщат журналистиката в оръжие за пропаганда;
- да не дегизират рекламата в журналистика.“

Това призовава гражданската петиция по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти-България. Целта е да се привлекат повече хора към каузата за отговорна журналистика.

„В момент, в който голяма част от медиите използват модела на сензационното отразяване и без замисляне поругават човешкото достойнство и интересите на обществото, смятаме за особено нужно да обърнем внимание на качеството на информацията, заради която съществува журналистиката. Затова АЕЖ- България ви кани да се присъедините към петиция под надслов: "Свободата на словото е отговорност”, казва от журналистите от Асоциацията.

Петицията призовава и всички граждани да не остават безразлични към медийни материали, които засягат човешкото достойнство в полза на шоуто и продажбите и припомня, че при нарушения на журналистическата етика и законите на България от страна на медии, сигнали могат да се подават:

- до Комисията по журналистическа етика (за всички медии)

- до Съвета за електронни медии (само за електронни медии)

- до Прокуратурата (при случаи на нарушения на законите на страната, като например подбудителство към дискриминаиция, насилие и омраза)

- до Асоциация на европейските журналисти-България, като представител за страната на международната платформа за защита свободата на изразяване към Съвета на Европа (при нападения и натиск върху журналисти). 

3 май се отбелязва като Световен ден на свободата на печата по решение на Общото събрание на ООН през 1993 г., в резултат на Генералната конференция на ЮНЕСКО две години по-рано. В резолюция се посочва, че независимият печат е основен елемент на всяко демократично общество.