БРЮКСЕЛ—България е против икономически европейски икономически санкции срещу Русия в отговор на анексирането на Крим.
Това заявиха днес министър-председателят Пламен Орешарски и лидерът на БСП Сергей Станишев преди започващата по-късно среща на върха на Европейския съюз.

Те се обосноваха с тежките икономически загуби, които страната ни може да понесе.

Според Орешарски никой в Европа няма точна оценка на въздействието, които биха имали търговски санкции срещу Русия и от нейни евентуални реципрочни действия. По думите му страната ни няма да е сама в тези си опасения. 
Тя обаче би подкрепила замразяване на активи и забрани за пътуване на още руски представители. В понеделник ЕС наложи такива санкции на 21 такива лица. 
Двадесет и осемте държави в ЕС не са единодушни за следващата серия санкции,  които да наложат на Русия. На предишната си среща на върха на 6 март те решиха, че наказателните мерки ще нарастват, ако Русия не промени политиката си спрямо Украйна.
Постоянните представители на европейските правителства заседаваха да 3 часа /4 часа българско време тази сутрин/ в безуспешни опити да изработят обща позиция.

В черновата на заключителния документ н а срещата частта за Украйна остана празна до последния момент. 
Нейният предварителен текст е бил засекретен и раздаден на постоянните представители в номерирани бройки, научи Клуб Z от дипломатически източници.

Говорейки по отделна вътрешнополитическа тема, Станишев отрече брат му да е получавал концесия на местността Карадере и определи съобщенията за това като измислени. Той каза, че не знае каква точно е връзката на брат му със случая.
Какво казаха Орешарски и Станишев – oчаквайте видео материали.