Потенциалната печалба от проекта "Блек сий гардънс" е 72,5 млн. евро, показва отчетът на компанията "Мадара Юръп" за 2012 г., представен в Търговския регистър. Това е последният огласен финансов документ на дружеството, което е в регистъра на публичните компании, но на Българската фондова борса няма търговия с неговите акции. На телефона на директора за връзки с инвеститорите на "Мадара Юръп", което е регистрирано вав Варна, не отговаря никой.

Първоначалният проект "Блек сий гардънс" е с мащабите на цял столичен квартал - 7600 жилища с 1 млн. кв. метра жилищна площ, 150 декара хотелска част и 35 декара заведения за хранене. Общата му разгърната застроена площ (РЗП) е била невероятните 1,2 млн. квадратни метра - 1200 декара.

Но актуалният вариант е доста редуциран - предвижда се изграждането на 1500 вили и апартаменти заедно с хотелски и търговски съоръжения, като общата РЗП ще е 250 хил. кв. метра. Плановете на дружеството са да продаде жилищата на международни инвеститори, като запази собствеността върху хотела, търговските обекти и съоръженията за свободно време и спа процедури, които ще отдава под наем.

Дружеството смята да продава имотите средно за 2000 евро квадратния метър. При средна площ на жилище от 120 кв. м очакваните приходи са 360 млн. евро, а направените разходи - 287,5 млн. евро. Според брокери цените от 2000 евро на квадратен метър са доста високи, като се има предвид, че топимотите в затворените комплекси по Черноморието рядко минават 1000 евро на квадрат.

Планираните граници на първоначалния проект.

Освен това не е ясно на каква фаза са неговите архитектурни документи. В публичното пространство битува единствено фактът, че мегапроектът е бил разработен до ниво детайлен мастър план от лондонското бюро Foster and Partners на световноизвестния архитект сър Норман Фостър. Но не е известно кой ще прави редуцирания вариант, защото едва ли просто "ще се отрежат" три четвърти от стария.

В отчета на "Мадара Юръп" е написано, че някои парцели от проекта попадат в екологичното законодателство, свързано с "Натура 2000".

"Въпреки, че "Натура 2000" не означава абсолютно ограничение на проекти за недвижими имоти, всяко преработване на проекта трябва да отговаря на изискванията на "Натура 2000", което е възможно значително да намали печалбите за компанията. Затова съществува риск размерът на проекта да бъде значително намален или той да не получи изобщо разрешение за строеж, пише в отчета.

"Мадара Юръп" е наследник на регистрираната през 2008 г. компания "Мейфеър Груп", чиято основна цел беше да инвестира в отваряне на кол-центрове. През 2012 г. "Мейфеър Груп" има приходи от 6 хил. лв. от отписване на стари здължения към доставчици. Толкова са и нейните разходи. Тогава собственици са двама гръцки граждани, които са и съпрузи - Христо Христос и Евангелия Пахиду.

На 29 ноември 2012 г. Христос и Пахиду прехвърлят 100% от капитала на офшорката "Рейнбоу Малта (Холдингс) Лимитид" (24 999 акции) и българския гражданин Радослав Димитров, който получава 1 акция. На 28 декември 2012 г. "Рейнбоу Малта" прехвърля 5% от акциите си на друга офшорка - "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитед", регистрирана на Британските Вирджински острови.

Собственици и на двете компании са осем британски граждани - Франсиен Гейл Уикъм,  Юън Гейл Шорт, Найджъл Върнон Шорт, Луиз Елизабет Шорт, Марк Джон Дейвис, Сара Джанет Дейвис, Пол Райли и Никълъс Дейвид Гъливан, показва Търговският регистър.

На 18 март те са обявили своето участие поради наскоро изкования Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Това се налага, за да могат да кандидатстват пред държавата като приоритетен инвестиционен проект.