Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сагата около овладяването на БТК навлиза във финалната си фаза. Собствеността на телекома е под въпрос след последните действия на банкера Цветан Василев, който включи компанията в пакетна сделка за едно евро с руския белгиец Пиер Луврие, а на родна земя Националната агенция за приходите наложи запор върху имуществото на "Виваком".

Не това обаче е причината за очакваната скорошна развръзка, а изтичането на опция по договора, с който БТК бе продадена на консорциума между КТБ и руската ВТБ преди две години. Според клаузите му при плащане на 150 милиона евро всички досегашни акции ще бъдат обезсилени и компанията на 99 процента ще стане собственост на един всевластен господар. Клаузата е валидна до 22 май т. г. и за двамата големи акционери в компанията - Цветан Василев с 43% и ВТБ с 33%.

Собствеността в БТК в момента е в люксембургско дружество.

Кой ще надделее?

Според различни източници от телеком бранша в момента вървят сложни преговори за това какво и как да се случи, като българската държава се опитва да вземе поне 200 милиона евро от следващия собственик на БТК. Идеята е тези средства да влязат във Фонда за гарантиране на влоговете и поне отчасти да покрият разходите на държавата за изплащането на гарантираните депозити в КТБ, за които хазната похарчи над 3,6 милиарда лева.

Замисълът е добър, но как ще стане на практика, е трудно да се каже. В телеком бранша от няколко месеца витаят подозрения, че ВТБ и българското правителство "играят в един отбор" срещу Василев. В едно от изявленията си от Белград банкерът обяви, че руската банка всъщност изобщо не е участвала с пари в сделката за БТК, а просто се явявала "номинален държател на акциите".

Дори и това да е така, ВТБ има пълно право да участва в увеличението на капитала. Така е по договор, но има друга пречка. Руската банка е засегната от санкциите на Европейския съюз и съдът в Люксембург няма да погледне с добро око на внасянето на 150 милиона евро, чрез които трезорът, в който дял има и правителството в Кремъл, ще стане пълновластен собственик на БТК.

От друга страна според източниците ни българската държава има възможност за своеобразно вето, с което да блокира опит на Цветан Василев да осигури парите и да овладее еднолично телекома. Не е ясно и дали изгнаникът в Белград и приятелите му разполагат с такива средства в момента.

"Решението на наглед патовата ситуация е ВТБ да продаде опцията за увеличаване на капитала на дружество, посочено от българската държава", обясни пред Клуб Z специалист по мащабни придобивания.

Според него този сценарий вече е консултиран на високо ниво и в момента българското правителство е в нелоша позиция. Освен това "сериозни кандидати нямали нищо против да станат собственици на БТК". За кого става дума - още не е ясно, но едва ли иде реч за стратегически инвеститор от телеком бранша. Големите в сектора се пазят от замесването им скандали. Дори и когато сделката да изглежда много изгодна!

Но развръзката на сагата е съвсем близо и ще разберем кой ще бъде избраникът за БТК.

Ключови думи

Коментари

Грамотност

Хора, моля, бъдете точни и не повтаряйте пропагандни думи... Държавата не е харчила 3,6 млрд. лева! По-голямата част от парите бяха на ФГВБ - средства, внасяни от банките 15 години и взети от нас - техните клиенти. Но не всички данъкоплатци :)

Грамотност 2

Още нещо за тези 3,6 млрд. - ББ и ДП наляхя един милиард бюджетни пари, за да потушат напрежението след "убийството" на КТБ - тяхното урудливо финансово отроче, което дадоха на ЦВ да отглежда. Наляха ги, за да имат днес алиби първият да лъже, че държавата не работи в полза на втория при войната с третия. Защитавала "нас-данъкоплатците"?! Циници! Всички споменати забравят, че България е шепа хора и мислещите могат лесно да се информират. Жалко, че броят на мислещите намалява... :( Много жалко.

има решение

Ако БТК стане собственост 99% на ВТБ (банката на Путин)аз лично веднага се отказвам от всичките й услуги. И ако повечето клиенти постъпят като мен, ще видим точно какво си е купил диктатора.

Николов

До Грамотност: Точно и ясно казано! Но не унивай! Броят на мислещите ще започне да расте. Ще започне,иначе за какво да съществува тая държава...

историк

След 1945 год. БТК става съветска компания и е оборудвана така, че всички връзки отиват в КГБ!? Няма как да се продаде на друг освен на съветски другар, дори и да живее понастоящем на запад, като Абрамович например! Българите имайте пред вид!

историк

След 1945 год. БТК става съветска компания и е оборудвана така, че всички връзки отиват в КГБ!? Няма как да се продаде на друг освен на съветски другар, дори и да живее понастоящем на запад, като Абрамович например! Българите имайте пред вид!

Глупак и неграмотник!

премиерът е специалист по мащабни приватизация ,заедно с хората на седесарите ще приватизират държавата и щом се изказват специалисти по мащабни придобивания ,нищо няма в български ръце ,само разруха след мутрите има.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.