Административният съд в София отхвърли жалбата на автора на паметника "1300 години България" Валентин Старчев и позволи демонтирането на рушащия се паметник пред НДК. На негово място бъдат върнати паметните плочи на I-ви и VI-ти софийски пехотни полкове.


"От решаващо значение в случая е, че авторското право върху произведението и самото произведение принадлежат на различни лица – често срещана житейска хипотеза. Проф. Старчев като автор на бронзовите пластики има авторско право върху тях, а Столична община като собственик на парковото пространство пред НДК има право да управлява и да се разпорежда с целия монумент, включително и с пластиките.  Отношенията между автор и собственик на произведение на архитектурата са уредени в нормата на чл.15 ал.2 от ЗАПСП, съгласно която авторът няма право да се противопостави на желанието на собственика на произведението на архитектурата да го разруши, преустрои, надстрои или пристрои, ако това се извършва в съответствие с действащите разпоредби. Позовавайки се на авторското си право, жалбоподателят иска запазване на целостта на произведението и се противопоставя на всякакви промени в него. Това безспорно е право, защитено от закона, но то е противопоставимо на правото на собственика само доколкото той използва произведението по предназначението му. Правото на автора върху произведението не създава задължение за собственика на произведението да го използва и да го държи в имота си за целия срок на закрила на авторското право – докато е жив авторът и седемдесет години след смъртта му", пише в решението на съда. 

Освен Старчев жалба срещу премахването на творбата са подали и още няколко души, сред които председателят на сдружение „Приятели на Русия и православния свят“ и представители на „Граждански комитет Спасение 2000“ и „Б. брези“. Магистратите обаче отхвърлят и техните доводи.


"Като граждани те имат основно право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. С оспорения акт не се променя предназначението на пространството пред НДК и то запазва функцията си на паркова площ за обществено ползване – следователно не се засяга по негативен начин правото на здравословна и благоприятна околна среда на гражданите. Личното отношение на гражданите към произведенията на архитектурата и на монументалното изкуство не представлява защитено от закона право или законен интерес, поради което не може да обоснове правен интерес от оспорване на акта", пише още в съдебното решение, цитирано от "Офнюз".


Премахването на паметника "1300 години България" и връщането на паметните плочи на бойците от I-ви и VI-ти пехотен полк в София, които са загинали в Балканските войни и Първата световна война, се дискутира от години. Те са били на мястото на сегашния паметник до 1979 година, когато е издигнат монументът "1300 години България".