Една телевизия умира по грозния начин, по който живя. Съдия-изпълнител с помощта на полиция прибира имуществото на ТВ7, защото в него са вложени част от парите, окрадени от КТБ.

Жалката процедура се излъчва пряко в ефир и се получава поредният гротесков ефект. Фалитът се героизира. Представят  го като брутален акт на цензура, какъвто не е. Това е логичният и справедлив край на едно от най-наглите и скъпи активни мероприятия срещу плурализма и свободата на медиите в България.

Да мериш ТВ7 със стандартите на свободните медии, е, меко казано, дълбока заблуда. Тя е банкрутирало пропагандно предприятие на банкрутирала и изпокарала се олигархия.

Не смятам наемниците ѝ за колеги и не изпитвам никакво съчувствие към тях. Те заслужават съдбата си, също както я заслужават вложителите в КТБ. Доверили са се на мошеници. Кой от глупост, кой от алчност.

Не съм съгласен да бъда поставян на една плоскост с тях. Те са предали занаята си. Съжалявам, нямат моята солидарност.

Честно казано, не разбирам колегите, които признават, че ТВ7 беше най-голямата пропагандна “бухалка” на олигархичната група около Делян Пеевски и Цветан Василев, но са солидарни с работещите в нея журналисти.

Искате да кажете, че те не са знаели за кого и за какво работят? Че не са се примирявали с цензурата? Че не са изпълнявали поръчки, които нямат нищо общо със свободната, честна и етична журналистика? С кое тяхно право се солидаризирате, колеги? С “правото” на прехрана срещу послушание?

В нашия занаят има червени линии и който ги е минал, трябва да си носи последствията. Тези колеги не знаеха ли кой и с чии пари им плаща заплатите, хонорарите, командировките? Част ли са поръчковите им компромати от свободните медии? Жалко явление е битово мотивираната журналистика , а още по-жалка е солидарността с нея.

Дали е имало нужда от толкова полицейско присъствие за изземането на имуществото, не знам. Сигурно е можело да стане и по по-миролюбив и по-дискретен начин, който нямаше да позволи поредната и, надявам се, последната подмяна извършена от ТВ7  - да се прави на жертва.

Тя не е. Жертвите са наивните спестители в КТБ, с чиито пари ТВ7 беше финансирана. Жертви са данъкоплатците, с чиито пари сега ще пълнят прословутата “дупка” от 4 милиарда лева. Жертви са тези, които са гледали тази телевизия и са ѝ вярвали. В нея няма нищо, което да заслужава да бъде защитавано.

Затова с чиста съвест мога да напиша: Je ne suis pas TV7 et j’en suis fier. (Аз не съм ТВ7 и се гордея с това).