Европейският съюз е имал всякакви стратегии - за заетост и растеж, за отбрана, за вътрешна сигурност. Няма обаче алкохолна стратегия. Днес евродепутатите заръчаха на Европейската комисия да напише проект за нея и да го внесе за одобрение най-късно догодина.

Председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер имал проблем с чашката, твърдяха евроскептици по време на европейската предизборна кампания миналата година. Юнкер отрече.

Европейските избраници искат производителите на алкохол да оповестяват калориите на напитките върху техните етикети. Така европеецът ще знае колко можем да наддаде от колко бири или колко ракии.
 

Резолюция за алкохолната стратегия, която Европейският парламент прие на сесия в Страсбург днес, призовава Комисията да постави ударение върху мерките срещу консумацията на алкохол от непълнолетни, шофирането в нетрезво състояние и употребата на алкохол по време на бременност.

 Депутатите поискаха Комисията "незабавно да започне работа по новата стратегия на ЕС за алкохола (2016-2022 г.)", за да помогне на националните правителства за справяне с вредата от алкохола.

Стратегията трябва да включва събиране на достоверни данни, подобряване на превенцията и лечението, намаляването на пътните произшествия, причинявани от шофиране в нетрезво състояние и "анализ на различните модели за пиене", се посочва в резолюцията.

Депутатите искат от Комисията да прецени дали изискването за информация за съставките и хранителното съдържание трябва да се прилага не само към храните, но и към алкохолните напитки.

Те ѝ предлагат да прецени и дали ЕС да направи задължителни етикетите с предупреждения към бременните жени да не пият алкохол и препоръки към шофьорите да не сядат зад волана в нетрезво състояние. Подобни етикети за вредата от пушенето сега са задължителни в целия ЕС.

Резолюцията препоръчва "да се изследва ефектът на рекламите на алкохол върху младите хора и да се ограничи показването им". Евродепутатите искат и страните-членки да обсъдят мерки срещу продажбата на много евтин алкохол.

"Европейската комисия трябва да се справи с трансграничните продажби на алкохол по интернет", заявяват още евродепутатите.