В спор помежду си в сряда влязоха вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на външните работи Даниел Митов. Поводът - кой да поеме ръководството на една от групите за подготовката на председателството ни на ЕС.

На днешното си заседание Министерският съвет трябваше да вземе решение за създаването на пет тематични групи "за изпълнение и отчитане на мерките за подготовка на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 г.". 

Ябълка на раздора е станала групата "Приоритети и програма на Председателството", която е било предвидено да бъде оглавена от вицепремиерката Кунева, научи Клуб Z от участници в заседанието. В хода на дискусията по точката обаче външният министър предложил групата да се поеме от ведомството му с мотива, че МВнР имало повече експертиза. Кунева настояла тя да остане начело.

Наложило се вицепремиерката по коалиционната политика Румяна Бъчварова да се намеси, парадоксално, да изчиства отношения между "свои". Тя предложила Митов да оглави въпросната група, а Кунева да надзирава работата на всичките пет, но се сблъскала с несъгласие. Намесил се и премиерът Бойко Борисов, но само, за да им каже да се разберат помежду си.

В крайна сметка точката бе приета, но "на вносител", което ще рече, че принципно е одобрена, но може да претърпи корекции. В този й вариант Меглена Кунева ще ръководи "Приоритети и програма на Председателството".

Групата "Административен капацитет" поема Румяна Бъчварова, "Инфраструктура, логистика и сигурност" - министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, "Комуникационна стратегия и културна програма" - министърът на културата Вежди Рашидов, а групата "Финансиране и обществени поръчки" ще оглави министърът на финансите Владислав Горанов.