Повече от 7 млн. лв. са парите на Христо Бисеров, които имат необясним произход. Това каза пред Нова Тв Пламен Георгиев, шеф на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. За тези пари комисията ще предяви искове.

"Изискваме всякакви справки - НОИ, данъчни органи, КАТ, гранична полиция", каза Георгиев. Той разказа няколко съмнителни случая от финансовата практика на Бисеров. Преди време той построил къща, което му струвало 445 хил. лв. Парите били взети на кредит, който след това е погасен само за една година.

Георгиев коментира и сделка със съмнително препродаване на дялове от фирма, собственост на съпругата на Бисеров и сина й Ивайло Главинков. Във фирмата двамата имали по 25 дяла, закупени за по 25 000 лв. Същите тези дялове са препродадени от тях на японска фирма за 850 хил. лв.  След известно време фирмата, регистрирана в Япония, препродава дяловете отново на фирма, близка до Главинков на номиналната им стойност от 25 000 лв. Според Георгиев случаят прилича на пране на пари, защото няма пазарно обяснение как цената на дяловете на една компания може да варира толкова много в рамките на няколко месеца.

Шефът на комисията обясни, че са били установени няколко такива сделки. "Такава беше схемата и при братя Галеви", поясни Георгиев.

Преди дни Софийският градски съд запорира имущество в размер на 1,55 млн лв., което е собственост на Бисеров и Главинков. Запорираните активи на Бисеров са на обща стойност 1 262 483 лв. В това число влизат имот в София, лек автомобил, както и 9 банкови сметки.

Съдът запорира имущество на доведения син на Бисеров Ивайло Главинков за общо 293 400 лева, което включва апартамент в София, вила в землището на Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.

Бисеров и Главинков имат 3 месеца, за да представят на Комисията за конфискация документи за законността на доходите си. Ако Бисеров и Главинков представят документи за произхода на средствата си, делото ще бъде прекратено, а запорите им вдигнати. Ако документите не бъдат представени, Комисията за конфискация ще внесе делото в Софийския градски съд с искане за отнемане на парите и имуществото.

Прокуратурата вече внесе обвинение в съда срещу Бисеров за укриване на данъци в размер на 25 678 лева, недеклариране на сделки с валута и укриване на информация по декларацията си пред Сметната палата. В обвинителния акт обаче не фигурира обвинение за пране на пари, което първоначално бе включено в разследването.