Доставка на липсващи ваксини за деца у нас скоро няма да има заради технологични затруднения на фармацевтичните компании, разясни здравният министър Петър Москов по повод регистрирания в страната пореден недостиг.

Само шест месеца след последния подобен случай 4-, 5- и 6-валентните ваксини отново са на привършване, а личните лекари са инструктирани да не извършват реимунизации, за да може бройката да стигне за следващите два месеца. В дъното на проблема пък е обществена поръчка, в която никой не иска да участва. Двете фармацевтични фирми, които досега са осигурявали количествата за Националния имунизационен календар, не са се включили в процедурата, оправдавайки се с новите европейски изисквания към производството на ваксини, които няма да им позволят да изпълнят ангажиментите си. Според министър Москов обаче това е поредният случай, в който индустрията се опитва да извива ръцете на държавата.

"Пета поредна администрация е изправена пред такава ситуация. Но аз няма да търпя да бъда изнудван. Как става така, че технологичните затруднения не се отразяват на доставките в Германия, Франция или Англия, а страдат само българчета, македончета и румънчета? Интересува ме дали има фармацевтична индустрия, която подхожда към всичките си пациенти по равно, или България е дискриминирана като територия", коментира ситуацията министър Москов.

Подопечното му ведомство дори е потърсило контакт с централите на компаниите, за да провери дали те знаят, че българските деца остават без ваксини, докато германските и френските не страдат от подобен недостиг. Ако се окаже, че става дума за целенасочена политика на фирмите, министерството е готово да потърси подкрепа дори на международно равнище. 

"Търсим решение и ще го намерим, уверявам ви, децата няма да останат без ваксини", обеща Москов и намекна, че ако се наложи, ще осигури нужните количества от съседни държави, за да се справи с проблема.

Изглежда че липсата на ваксини в България не е просто неприятно "дежа вю", а чисто търговски въпрос, при който Министерството на здравеопазването действително се явява притиснатият до стената губещ. Доказва го спорната обществена поръчка, която въпреки привлекателните си параметри, не буди интереса на фармацевтичните фирми. Процедурата беше обявена в последния работен ден на миналата година и с нея министерството на практика поръча над 2,15 милиона ваксини за близо 40 млн. лв. с ДДС, при това за четири годишен период. С половината от сумата беше предвидено да бъдат покрити нуждите на Националния имунизационен календар до 2018 г. включително, но тъй като до края на февруари нито една фирма не подаде документи, търгът беше прекратен.

С него пропада и друго намерение на здравните власти – да се отърват задълго от проблема "недостиг на ваксини". Казусът се появява периодично, именно защото министерството не сключва дългосрочни договори за доставка. Обявяването на обществени поръчки за конкретни бройки покрива нуждите за период от година-година и половина, но след това поблемът с липсата се връща с пълна сила. И понеже администрацията в здравното ведомство напоследък се сменя твърде често, всеки следващ "наследник" попада в капана на изчерпаните ваксини.  

От друга страна държавата страда и от собственото си законодателство, защото се оказва без полезен ход в случаите, когато фармацевтичната индустрия реши да я бойкотира. Бившият здравен министър Мирослав Ненчев, който миналата есен също се изправи пред предизвикателството да осигури достатъчно имунизации за всички деца, сам прекрати доставката на 6-валентните ваксини (с което буквално заставаше на ръба на закона). Тогава компанията, спечелила конкурса, не можеше да ги достави във формата, регистрирана в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) - предварително напълнена спринцовка с 2 игли, която е готова за употреба. Дистрибуторът беше предложил алтернативна форма - флакон, който обаче не беше регистриран в листата и не можеше да се използва. Като капак, фирмата реши да обжалва спирането на процедурата и забави началото на прякото договаряне с нов доставчик. Така нужните ваксини бяха набавени чак в средата на декември.

Добрата новина в случая е, че на този етап проблемът с липсващите ваксини няма да се отрази пряко на децата, защото нито едно бебе няма да остане без първоначална имунизация. По отношение на втория и третия прием, които няма да се правят докато не се осигурят достатъчно количества за всички, специалистите по имунология успокояват, че забяването няма да е фатално. Според разпоредбите на Националния имунизационен календар задължителните ваксини не бива да се отлагат за повече от шест месеца, но експертите твърдят, че срокът е условен и дори да се прескочи, пропуснатата ваксина винаги може да се навакса.

"Не е добре организмът дълго време да се остава без защита, но когато първият прием е поставен навреме, забавянето на следващите няма да е фатално. Има деца, които пропускат цели приеми и пак не се разболяват. Разбира се, това се отразява на имунната система, но може да се компенсира с третото обождане или просто с допълнителна ваксина, отложена във времето", коментира пред Клуб Z личният лекар д-р Надежда Иванова. 

От друга страна 8 месеца са предостатъчно време Министерството на здравеопазването да се задейства и не само да извърши пряко договаряне за необходимите количества до края на годината, но дори да подготви нова процедура за доставката им през 2016-а. В противен случай сценарият неминуемо ще се потрети.