Политическата обстановка в Украйна е на път да провали европейското първенство бо баскетбол за мъже, което трябва да се проведе в страната през 2015 г. Местната федерация по баскетбол смята да се откаже от домакинството на турнира, заради размириците в источноевропейската държава. Това е обявил председателят на организационния щаб на първенството Макриян Лубкивский.

Украйна ще предложи на Международната баскетболна федерация (ФИБА) европейското първенство през 2015 г. да се проведе в друга страна, а домакинството й да се върне две години по-късно.

„Трудно е да се организира европейско първенство в такива тежки условия – и икономически, и политически. Държавата ни не получава помощи от чуждестранни инвеститори, а без тях организационният комитет усеща, че няма да успее да се справи в срок с осъществяването на турнира. Подготовката за такъв проект е дълъг и сложен процес“, заяви Макриян Лубкивский.

ФИБА трябва да вземе решение кой да домакинства на европейското през следващата година още на следващото си заседание, което е на 23 март, неделя, в Мюнхен. Възможно е световната централа да възложи домакинството на повече от една страна, като в този случай Сърбия е фаворит да приеме една от групите.

Засега официално единствено Франция се е включила в борбата да приеме Евробаскет 2015, която бе конкурент на Украйна за организацията на турнира.